Orbán opäť kritizoval Úniu, odporučil jej zamerať sa na bezpečnosť hraníc

TA3 TASR
19.2.2018 21:56

Na vonkajších hraniciach Európskej únie je potrebná prísna ochrana, povedal v Sofii bulharský premiér Bojko Borisov po schôdzke s predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom.

Podľa agentúry MTI ministerský predseda krajiny, ktorá v súčasnosti predsedá Rade EÚ, zdôraznil, že v Európe je migračná kríza, ktorú je možné riešiť sprísnenou kontrolou hraníc a v konfliktných zónach zriadením tzv. hotspotov - registračných miest. "Po ukončení vojny v krajinách pôvodu sa migranti musia vrátiť do svojej vlasti, aby ju obnovili," dodal bulharský premiér.

Borisov avizoval, že pozorne preskúma maďarský návrh na riešenie migrácie, ktorý mu odovzdal Orbán. Ten podotkol, že nový migračný plán Únie je pre Maďarsko úplne neprijateľný, pretože v jeho centre je opäť povinné prerozdeľovanie prisťahovalcov. Prioritou maďarského návrhu je ochrana vonkajších hraníc EÚ, zdôraznil Orbán, ktorý ocenil, že Bulharsko postavilo hraničné zábrany, podobne ako Maďarsko.

Maďarský premiér vyjadril nádej, že bulharské predsedníctvo v Rade EÚ prináša šancu na eurointegráciu Balkánu. Orbán sa prihovoril za rozvoj infraštruktúry, ktorá lepšie prepojí Balkán s EÚ, a takisto za prijatie Bulharska do schengenského priestoru. Podľa bulharského premiéra sú z hľadiska ekonomického rozvoja krajín západného Balkánu mimoriadne dôležité paneurópske dopravné koridory, ktoré pretínajú túto oblasť, a dôležité je aj ich rozširovanie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok