Naše najväčšie chyby pri chudnutí

TA3, Zuzana Líšková
6.4.2021 09:21

Ak chceme byť celoživotne štíhli, nechceme sa neustále trápiť chudnutím a riešením nových spôsobov stravovania a diétami, existuje iba jedna cesta. A tou je celoživotná zmena stravovania.

Naše najväčšie chyby pri chudnutí
Image Source/Getty

"Pomáhať ľuďom chudnúť je mojou každodennou prácou a zároveň koníčkom, túto prácu milujem a beriem ju ako svoje poslanie. Nie som zástancom radikálnych diét,  krátkodobých zmien v stravovaní, hladoviek alebo jednotvárnych štýlov stravovania, ale snažím sa ľoďom pomôcť zmeniť svoje každodenné stravovacie návyky," tvrdí Zuzana Líšková, nutričná koučka, ktorá sa podelí o svoje skúsenosti.

Ak chceme byť celoživotne štíhli, nechceme sa neustále trápiť chudnutím a riešením nových spôsobov stravovania a diétami, existuje iba jedna cesta. A tou je celoživotná zmena stravovania. Zmena stravovania k lepšiemu a zdravšiemu nie je žiadna diéta na chudnutie, je to životný štýl.

Zo svojich skúseností som spísala 3 najväčšie chyby, ktoré robíme pri chudnutí.

Držíme krátkodobé diéty

Našim jediným cieľom je zredukovať hmotnosť. Snažíme sa schudnúť za krátky čas. Sme ochotní urobiť preto čokoľvek. Držať hladovku, piť iba šťavy alebo jesť jednotvárnu stravu. Prípadne si nájdeme v časopise/na internete diétny jedálniček a mesiac sa prísne podľa neho stravujeme. Schudneme pár kilogramov, potešíme sa, oblečieme si menšie šaty a stačilo. Pokračujeme v starých stravovacích návykoch.

Čo sa deje s našim telom počas krátkodobej diéty?

Redukcia hmotnosti sa nerovná redukcii tuku. Na začiatku každej diéty telo zredukuje aj časť svalstva. Telo spáli malú časť podkožného tuku, ale spaľovanie vnútrobrušného orgánového tuku je dlhodobá záležitosť. Pár zredukovaných kilogramov môže tvoriť aj obsah čriev a voda.

Počas diéty naučíme telo prežiť z menšieho množstva potravy. Dostaneme ho do stavu úsporného metabolizmu. To znamená, že náš metabolizmus sa spomalí. Jednoducho mu stačí menej potravy na prežitie.

Keď sa vrátime k starému stravovaniu a náš metabolizmus je spomalený diétou, začne ukladať rýchlejšie ako predtým. Výsledkom je, že priberieme rýchlejšie. Ak takéto diéty opakujeme pravidelne, postupne sa naša svalová hmota zmenšuje a  percento tuku narastá.

Čím viac svalov máme, tým naše telo spotrebuje viac kalórií. Môžeme viac zjesť a nepribrať. Ak si teda diétami túto energeticky náročnú hmotu zmenšíme, znižujeme aj počet kalórií, ktoré spotrebuje naše telo.

Aký je výsledok opakovaných krátkodobých diét? Častokát to klienti opisujú slovami „zo všetkého hneď priberiem“, „priberiem aj z vody“, „za pár rokov mám o 20 kg viac a naozaj neviem ako“.

Čakáme rýchle výsledky

Ak máme metabolizmus zničený krátkodobými diétami alebo sme len 10 rokov postupne priberali, nemôžeme chcieť za jeden mesiac všetko schudnúť. Úprava fungovania metabolizmu a kvalitný úbytok hmotnosti si vyžaduje približne 10% času, ktorý sme ju naberali. Do procesu redukcie hmotnosti vstupujú aj ďalšie faktory, ako sú hormonálne zmeny, zdravotné parametre.

Ja klientom vždy hovorím „nezameriavajte sa na úbytok hmotnosti, nesledujte každý deň ručičku na váhe, zameriavajte sa na zmenu stravy. Ak chcete novú hmotnosť celoživotne udržať, strava vám musí chutiť a vyhovovať. Iba tak v nej budete pokračovať aj po redukcii.“

Bojíme sa zhrešenia

Všade okolo nás číha zhrešenie. Kolegyňa prinesie koláčik do práce, máme rodinnú oslavu, ideme s deťmi na zmrzlinu, ideme na svadbu. Ale v našom výživovom pláne nie je zákusok, pohár vína alebo zmrzlina. Pár mesiacov sme schopní vydržať bez akéhokoľvek prehrešku. Ale celoživotne nechceme sedieť bokom. Začneme rozmýšľať nad tým, že to predsa nemá význam žiť takýto smutný život, bez všetkých týchto dobrôt. Naše nové stravovanie nám začne spôsobovať stres a pociťujeme ho ako záťaž.

A to je veľká chyba. Ja odporúčam dať si raz za čas ten koláčik, pohár vínka alebo čokoľvek, čo nám prinesie pôžitok.

Dôležité je naučiť sa stravovať zmysluplne a jedno zhrešenie raz za čas nám nijako neublíži. Už ste videli niekoho, kto pribral 10 kg z jedného jedla? Zmena stravovania je nový životný štýl. Je to spôsob stravovania, akým sa stravujeme 90% dní. Ako nakupujeme, čo nakupujeme, ako varíme a rozmýšľame. Neznamená to, že si nikdy v živote nemôžeme dať niečo, čo do kolonky zdravá strava nepatrí.

Nesnažte sa urobiť si zo stravy klietku a pozerať sa na všetko spoza mreží. Nová strava vám pomôže získať stratenú energiu, zbaviť sa nadbytočnej hmotnosti a ozdraviť celé vaše telo.

Témy: dieťa
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok