Čína trestá slovenskú europoslankyňu. Naznačila, o aké sankcie pôjde

TA3
24.3.2021 21:31

"Neviem si predstaviť, prečo miliardová Čína považuje mňa za hrozbu," povedala v stredu v relácii Téma dňa Miriam Lexmann, ktorá je jednou z poslancov Európskeho parlamentu, na ktorých Čína uvalila sankcie.

Čína trestá slovenskú europoslankyňu. Naznačila, o aké sankcie pôjde
TA3

Lexmann si je však vedomá, že robila mnoho krokov na to, aby Európska únia a Európsky parlament nezatvárali oči pred katastrofálnou ľudskoprávnou situáciou v Číne a jasne sa voči tomu vymedzili.

Pripomenula, že Čína je našim ekonomickým partnerom. Podľa Lexmann by sme mali vytvoriť na Čínu tlak, aby sa podmienky ujgurskej menšiny zlepšili. "V opačnom prípade si myslím, že sa stávame morálne spoluzodpovední za túto katastrofálnu ľudskoprávnu situáciu v Číne," upozornila europoslankyňa.

O aké konkrétne sankcie pôjde ešte nie je podľa nej jasné. Ako povedala, môže ísť o zákaz vycestovať do Číny, zákaz podnikania na území Číny alebo zákaz podnikania s čínskymi subjektami. Zakázané má mať i finančné transakcie. Sankcie sa majú dotýkať aj jej rodinných príslušníkov. Za zvláštne označila, že sa majú vzťahovať aj na ľudí, ktorí sú "asociovaní s jej osobou". Obáva sa však, že vzhľadom na je široké kontakty z kontinenálnej Číny a Honkongu, môžu byť títo ľudia kriminalizovaní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok