Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Bezpečnejšia dvojfaktorová identifikácia vyžaduje rôzne výrazy tváre

Bezpečnejšia dvojfaktorová identifikácia vyžaduje rôzne výrazy tváre
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 3. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Aj keď sa technológia na overenie identifikácie pomocou rozpoznávania tváre môže zdať dosť bezpečná, môže byť prelomená. O novom experimentálnom systéme sa však tvrdí, že je bezpečnejší, pretože od používateľov vyžaduje, aby vykonávali špecifické pohyby tváre.

Podľa Utahskej univerzity Brighama Younga (BYU) je možné obísť existujúcu technológiu identifikácie tváre napríklad technológiu používanú na niektorých smartfónoch. A to tak, že telefón sa bude držať pri tvári registrovaného používateľa v spánku alebo že sa ukáže jeho fotografia tváre.

Vedci z BYU sa preto rozhodli vyvinúť takzvaný systém súbežného overovania dvojfaktorovej identity nazvaný ako C2FIV. Používatelia začínajú záznamom jedno až dvojsekundového videozáznamu zblízka, ktorý zachytáva určitý pohyb tváre. Keď chcú neskôr používať svoj smartfón, vyžaduje sa, aby tento pohyb zopakovali do kamery telefónu. Softvér C2FIV porovná geometriu ich čŕt tváre a sekvenčné pohyby tváre s tými, ktoré už má uložené v záznamoch. Ak sa zhodujú, prístup je povolený.

Systém C2FIV identifikuje používateľov na základe ich tvárových vlastností a preddefinovaného pohybu tváre.

Tím trénoval neurónovú sieť použitú na vytvorenie systému pomocou 8 000 videoklipov zaznamenaných 50-timí testovanými osobami. Dobrovoľníci využili pohyby tváre, ako napríklad zdvihnutie obočia, spustenie čeľuste, úsmev alebo žmurkanie. Po podrobení testu sa ukázalo, že systém je až na 90 percent presný pri identifikácii používateľov na základe týchto videozáznamov. Vedci sú presvedčení, že toto číslo by malo s ďalším vývojom technológie stúpať.

Dodávajú pritom, že malé moduly C2FIV vybavené kamerou by sa nakoniec dali integrovať do iných zariadení ako len do smartfónov. Môžu to byť napríklad bankomaty, bezpečnostné schránky, inteligentné zámky na dverách hotelových izieb alebo by sa dal dokonca použiť na bezpečné odomykanie automobilov.