Matovič je ochotný odstúpiť z funkcie, má však podmienky

TA3 TASR
21.3.2021 19:31

Premiér Igor Matovič je ochotný odstúpiť zo svojej funkcie, má však viacero podmienok. OĽANO požaduje odchod ministra hospodárstva Richarda Sulíka, predsedníčky zdravotníckeho výboru Jany Bittó Cigánikovej, zároveň prijíma ponuku na odstúpenie ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej a podpredsedu NR SR Juraja Šeligu.

"Ak koaliční partneri naplnia záväzky, ktoré verejne deklarovali a z ktorých vychádzajú naše požiadavky, som ochotný odstúpiť z pozície predsedu vlády SR a pôsobiť v nej ako jej člen," povedal premiér.

Oznámil zároveň ďalšie požiadavky, ktorými podmieňuje svoj odchod z postu šéfa exekutívy. V prípade nástupcu Kolíkovej požaduje "skúseného odborníka, ktorý nemá politické previazanie na vlády Roberta Fica a Petra Pellegriniho". Podmienkou je tiež odstúpenie predsedníčky zdravotníckeho výboru NR SR Jany Bittó Cigánikovej.

Požiadavkou zo strany OĽANO je aj nové prerozdelenie ministerských postov, a to striktne na základe výsledkov volieb. "SaS sa teda vzdá jedného z ministerstiev, ktoré jej hnutie OĽANO po voľbách prepustilo na svoj úkor," objasnil Matovič. Zdôraznil, že OĽANO oznamuje stanovisko s tým, že si uvedomuje svoj vlastný podiel zodpovednosti na súčasnej kríze v koalícii a tiež vážnosť situácie. "A uvedomujeme si tiež, že oveľa dôležitejšia ako akékoľvek miesto jednotlivca v tejto vláde je budúcnosť Slovenska a ďalšie pôsobenie demokratickej vlády, nie vlády mafie," dodal premiér.

Koaličná kríza prepukla po nákupe vakcíny Sputnik V. Napätie bolo v koalícii dlhodobo. SaS a Za ľudí volajú po rekonštrukcii vlády, žiadajú odchod Igora Matoviča z čela vlády. Zo súčasného kabinetu už odišli Marek Krajčí (OĽANO) a Milan Krajniak (Sme rodina). Ak Matovič z postu premiéra neodíde, vládu plánujú opustiť ministri SaS a Za ľudí. Všetci členovia koalície hovoria, že by radi zachovali jej súčasné zloženie, predčasné voľby odmietajú.

Koaličná kríza prepukla po nákupe vakcíny Sputnik V. Napätie bolo v koalícii dlhodobo. SaS a Za ľudí volajú po rekonštrukcii vlády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok