Matovič nie je schopný vládnuť, výzvu mu adresovala aj Bihariová

TA3 TASR
15.3.2021 13:26

Predsedníčka mimoparlamentnej strany Progresívne Slovensko Irena Bihariová vyzvala Igora Matoviča (OĽANO), aby čo najskôr odstúpil z funkcie. Jeho ďalšie zotrvanie na poste predsedu vlády označila za neudržateľné. Uviedla to po tom, ako podobnú výzvu premiérovi adresoval šéf koaličnej SaS Richard Sulík. Ten mu dal aj ultimátum.

Matovič nie je schopný vládnuť, výzvu mu adresovala aj Bihariová
TASR/Dano Veselský

"Igor Matovič nie je schopný vládnuť a musí skončiť na pozícii predsedu vlády ešte dnes," vyhlásila Bihariová. Dodala, že vo výzve PS podporilo odchod Matoviča takmer 30.000 ľudí a o jeho nedôvere hovoria aj prieskumy. "Slovensko si už nezaslúži pokračovanie týchto nekonečných vládnych hádok, najmä v čase, keď sme uprostred pandemickej krízy a denne zomierajú desiatky ľudí," dodala.

SaS v pondelok vyzvala premiéra Matoviča na odchod z funkcie. Sulík je v prípade potreby ochotný ponúknuť aj svoj ministerský post. Nevylúčil odchod SaS z vlády, ak Matovič neodstúpi. Premiér sa má rozhodnúť do budúcej stredy 24. marca. SaS naďalej odmieta predčasné voľby a na poste šéfa kabinetu by si vedela predstaviť ministra financií Eduarda Hegera (OĽANO).

Vládna kríza prepukla po nákupe vakcíny Sputnik V, napätie v koalícii je dlhodobo. Prispievajú k nemu najmä konflikty medzi Matovičom a Sulíkom. Všetky strany sa zhodovali, že nechcú predčasné voľby. SaS a Za ľudí volali po rekonštrukcii vlády, žiadali odchod ministra Krajčího aj premiéra Matoviča. Krajčí už demisiu podal. OĽANO predčasné voľby odmietlo, rokovania podľa hnutia pokračujú, no rozpory sa zatiaľ odstrániť nepodarilo.

Šéfka Za ľudí Veronika Remišová požiadala Sulíka a Matoviča, aby odišli z vlády, to je podľa nej riešenie súčasnej krízy. Minister Milan Krajniak zo Sme rodina hovoril počas víkendu o dvoch riešeniach krízy, dohode medzi Sulíkom a Matovičom, alebo predčasných voľbách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok