Krajčí končí ako minister zdravotníctva. Matovič naznačil termín

TA3 TASR
11.3.2021 15:17

Vedľa mňa stojí človek, ktorý si to zo všetkých ministrov odmakal najviac, povedal premiér Igor Matovič o ministrovi zdravotníctva Marekovi Krajčím. Krajčí následne oznámil, že dve koaličné strany podmienili zotrvanie vo vláde jeho demisiou. Krajčí nechce robiť obštrukcie a vzdáva sa svojej pozície.

Postupné odchádzanie

"S Marekom sme ročný boj zvládali a som naňho hrdý," zdôraznil Matovič. Odstúpenie Krajčího považuje Matovič za jedno z najabsurdnejších, označil ho za neľudské a amorálne. Minister je podľa neho obeťou. "Prijali sme síce bolestivé rozhodnutie, ale pre Slovensko je dôležité," povedal Matovič. Tvrdí, že odchod Krajčího si vyžiadali tí, ktorí boli proti zavádzaniu prísnejších opatrení.

Premiér vysvetlil, že odstupovanie Krajčího bude "postupné ""Chcem, aby nový minister alebo ministerka bola v týchto ťažkých časoch pre Slovensko spoločne so súčasným ministrom niekoľko týždňov spolu v úrade, aby prechod moci a zodpovednosti bol plynulý tak, aby sa to nedotklo ochrany zdravia a životov," doplnil Matovič.

Očkovanie Sputnikom ako podmienka

Či Krajčího na ministerskej stoličke nahradí súčasný štátny tajomník ministerstva financií Marcel Klimek, Matovič nepotvrdil. Matovič chce, aby Krajčí podal demisiu až keď sa na Slovensku naplno spustí očkovanie vakcínou Sputnik V.

Predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš povedal, že keby sme sa všetci riadili návrhmi Krajčího, nebola by pandemická situácia na Slovensku taká zlá. Dodal, že klub OĽANO naďalej stojí za Krajčím a za jeho rozhodnutím. "Mrzí nás, že ten, čo chcel viac opatrení, odchádza a tí, čo všetko spochybňovali, ostávajú," doplnil Šipoš. Hnutie urobí podľa neho všetko preto, aby navrhlo kvalitného nového ministra zdravotníctva.

Koalícia dospela k dohode

Už naobed oznámil predseda SaS a minister hospodárstva Richard Sulík, že koalícia sa dohodla na ďalšom fungovaní. Podrobnosti majú ešte oznámiť na spoločnej tlačovej konferencii po doladení detailov. Súčasťou dohody má byť tzv. memorandum dobrého vládnutia. Vládna kríza prepukla po nákupe vakcíny Sputnik V. Napätie v koalícii je dlhodobo, prispievajú k nemu aj odkazy a komunikácia medzi Matovičom a Sulíkom.

Všetky strany sa zhodovali, že nechcú predčasné voľby. SaS a Za ľudí volali po rekonštrukcii vlády. Okrem odchodu Krajčího z funkcie sa hovorilo aj o požiadavke na odstúpenie premiéra či iných zmenách. OĽANO sa za premiéra postavilo, obhajovalo aj Krajčího. Personálne požiadavky mali SaS a Za ľudí. Sme rodina podmienilo zotrvanie vo vládnej koalícii sociálnymi opatreniami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok