Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Lasery a plazmové vlny sa využili na meranie zrelosti ovocia

Lasery a plazmové vlny sa využili na meranie zrelosti ovocia
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 3. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Posúdenie toho, aký kus ovocia je dostatočne zrelý, môže byť frustrujúcim procesom pre každého, od farmárov až po nakupujúcich. Japonskí vedci teraz vyvinuli nový technologický spôsob kontroly, bez toho, aby sa dotkli alebo poškodili mäkké ovocie ako je napríklad mango. Stačí k tomu laser a plazmové rázové vlny.

Pevnosť býva jedným z najspoľahlivejších ukazovateľov zrelosti ovocia, no kontrola býva časovo náročná pre všetkých v reťazci. Mäkké ovocie sa navyše môže poškodiť opakovanou manipuláciou a tlakom.

Vedci z japonského Technologického inštitútu Shibaura (SIT) sa preto v novej štúdii rozhodli prísť s bezkontaktnou metódou na meranie zrelosti ovocia. Tím pomocou laseru vysokej intenzity vytvoril bublinu plazmy blízko povrchu manga. Keď sa plazmová bublina rozpína, produkuje rázové vlny, ktoré následne vytvárajú vibrácie cez toto ovocie. Prístroj, ktorý sa nazýva laserový dopplerovský vibrometer (LDV), môže tieto vibrácie merať a odvodiť tak pevnosť a úroveň zrelosti ovocia.

Schéma fungovania nového zariadenia na meranie zrelosti ovocia.

Podobné metódy sa už predtým používali napríklad na kontrolu zrelosti avokáda, ale išlo o mechanické narážanie do ovocia, ktoré pri mäkšom ovocí, ako je mango, nefunguje príliš dobre. Vedci zo SIT predtým používali svoju plazmovú metódu na jablkách, ale opäť nefungovala na mäkkom ovocí, pretože neprodukuje správny typ vibrácií. Pre túto novú štúdiu tím zistil, že plazmové rázové vlny môžu vytvárať typ vibrácií nazývaných ako Rayleighove vlny, ktoré sa šíria iba po povrchu.

Testy odhalili, že tieto Rayleighove vlny mohli pomocou prístroja LDV stále naznačovať pevnosť a zrelosť. Výsledky boli jasnejšie, keď sa vlny vysielali okolo „rovníkovej oblasti“ manga, a nie pozdĺž jeho zvislej osi. Zdá sa, že je to kvôli semenám v strede tohto ovocia a merania môžu byť ovplyvnené dutinami alebo rozkladom vo vnútri ovocia. Vedci plánujú pokračovať vo výskume a zistiť, ako tieto problémy obísť zameraním na rôzne časti ovocia a dúfajú, že rozšíria túto metódu aj na ďalšie mäkké ovocie.