Koaličná kríza sa skončila. Uzavreli sme to, oznámil Kollár

TA3 TASR
11.3.2021 12:38

Predseda parlamentu a šéf koaličného hnutia Sme rodina Boris Kollár oznámil, že koaličná kríza sa skončila. Túto informáciu potvrdil aj predseda SaS a minister hospodárstva Richard Sulík.

Každý niečo získal a niečo stratil

"Kríza je zažehnaná, budeme mať k tomu tlačovku," povedal Boris Kollár v relácii rádia Expres Braňo Závodský Naživo. Kollár tvrdí, že na stretnutí koaličnej rady, ktorá sa stretla v stredu večer na pôde parlamentu, konflikt uzavreli a môžu pokračovať ďalej. "Každý niečo získal a niečo stratil," priblížil s tým, že detaily oznámia koaliční lídri na spoločnej tlačovej besede.

Šéf Sme rodina tvrdí, že hnutie sa sústredí na pomoc ľuďom a nie na personálne zmeny. Po zmene na premiérskej stoličke by podľa neho nasledovali ďalšie rošády a konflikt by sa len presunul z úradu vlády do parlamentu. Sme rodina podmienilo svoje zotrvanie v koalícii piatimi sociálnymi opatreniami, ktoré chcú schváliť ešte na marcovej schôdzi. Hnutie chce okrem iného v koalícii presadiť, aby sa vyplatila jednorazová sociálna pomoc ľuďom v rámci tzv. SOS dotácií.

Memorandum dobrého vládnutia

Strana SaS na sociálnej sieti taktiež uviedla, že koaliční lídri našli dohodu pre ďalšie pokračovanie v spoločnej vládnej koalícii. Súčasťou dohody má byť memorandum dobrého vládnutia, ktorého dodržiavanie má byť základom pre ďalšie pokračovanie strany SaS v koalícii.

V koalícii vládlo už dlhšiu dobu napätie, zlom prišiel po nákupe vakcíny Sputnik V, ktorý vyrokoval premiér Igor Matovič s ruskou stranou. Lídri koaličných strán Richard Sulík a Veronika Remišová žiadali rekonštrukciu vlády a hovorili o výmene na poste premiéra.

Sulík potvrdil, že lídri sa dohodli už v stredu. Dohoda je podľa neho "veľmi dobrá". "Nie je úplne definitívna, sú tam ešte nejaké detaily, ktoré chceme doriešiť dnes," povedal novinárom s tým, že SaS je spokojná s vývojom. Nechcel sa vyjadrovať k tomu, či minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) ustál svoju funkciu.

Text memoranda má podľa Sulíkových slov pripravovať ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). Sulík je presvedčený, že dohoda má ratio a prispeje k normalizácii vzťahov v koalícii. "Richard Sulík verí, že s Igorom Matovičom našli cestu, ako spolu vychádzať, komunikovať a dodržiavať dohody. Na útoky z minulosti už nebude reagovať, pretože by to nemalo žiadny prínos pre ďalšie spoločné vládnutie v časoch, keď občania potrebujú pokoj a pomoc od štátu," skonštatovala SaS.

Šéf strany povedal, že v stredu mal s premiérom Igorom Matovičom takmer dvojhodinové stretnutie medzi štyrmi očami, kde si podľa neho veľa vecí vydiskutovali.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok