Tisíce sestier podľahli Covidu, mnohé čelia stresu aj vyhoreniu

TA3 TASR
11.3.2021 07:59

Ochorenie COVID-19 usmrtilo najmenej 3000 zdravotných sestier a ošetrovateľov, oznámila vo štvrtok ich medzinárodná federácia. Zároveň varovala pred hroziacim hromadným odchodom zdravotníkov, traumatizovaných pandémiou.

Tisíce sestier podľahli Covidu, mnohé čelia stresu aj vyhoreniu
TASR/AP

Dali všetko, čo mohli

Presne rok odvtedy, čo Svetová zdravotnícka organizácia prvýkrát označila covid za pandémiu, Medzinárodná rada zdravotníkov upozornila, že vyhorenie a stres vedú milióny sestier a ošetrovateľov k úvahám, že túto profesiu zanechajú. A keď sa už kríza s pandémiou koronavírusu skončí, na zvládnutie veľmi zanedbanej a odkladanej bežnej nemocničnej starostlivosti zostane len zmenšený počet skúsených zdravotných pracovníkov, uviedla ICN.

Známy počet zdravotných sestier a ošetrovateľov usmrtených covidom - získaný na základe údajov len od 60 krajín - je pravdepodobne výrazným podhodnotením celkového počtu, zdôraznila federácia. Výkonný riaditeľ ICN Howard Catton povedal, že zdravotné sestry a ošetrovatelia zažívali počas pandémie "hromadnú traumatizáciu", ktorá vyústila do ich fyzického a duševného vyčerpania. "Dospeli do bodu, keď dali všetko, čo mohli," vysvetlil Catton novinárom.

Hromadný exodus?

Riaditeľ ICN tiež informoval, že celosvetový počet sestier a ďalších zdravotníkov dosahoval na začiatku pandémie 27 miliónov a už vtedy ich bolo o šesť miliónov menej, než malo byť - a štyri milióny odídu do roku 2030 do dôchodku.

ICN v správe napísala, že pandémia "môže spustiť hromadný exodus z profesie", a to už v druhej polovici roka 2021. Celosvetovo sa môže nedostatok zdravotných sestier a ošetrovateľov rozšíriť na takmer 13 miliónov. "Možno budeme na pokraji kolapsu," uviedol Catton a spomenul, že vyškoliť novú zdravotnú sestru trvá tri až štyri roky. Doplnil tiež, že sestry a ošetrovatelia urobili "fenomenálnu prácu" v tom, ako "previedli svet cez pandémiu" a v dejinách covidu budú na rovnakom stupienku ako tvorcovia očkovacích látok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok