Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nositeľné zariadenie by mohlo zlepšiť liečbu žltačky u novorodencov

Nositeľné zariadenie by mohlo zlepšiť liečbu žltačky u novorodencov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 3. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Podľa japonskej Národnej univerzity v Jokohame sa žltačka vyskytuje u 60-tich až 80-tich percentách všetkých novonarodených detí. V prípade nekontrolovania môže viesť k poškodeniu mozgu alebo dokonca až k úmrtiu. Vedci preto vyvinuli nové nositeľné zariadenie, ktoré pomáha pri liečbe žltačky u novorodencov.

Žltačka je spôsobená zvýšením hladiny zlúčeniny známej ako bilirubín v krvi, ktorá spôsobuje žltnutie pokožky. Liečba zvyčajne zahŕňa vystavenie dieťaťa modrému svetlu, ktoré štiepi bilirubín, takže sa môže vylučovať močom. To znamená, že tento proces odoberá čas, ktorý by mohla matka tráviť so svojím dieťaťom a môže tiež viesť k dehydratácii a vzniku rôznych alergií.

V súčasnosti pediatri pravidelne hodnotia hladinu bilirubínu u detí so žltačkou pomocou ručného nástroja, ktorý je ako bilirubínometer. Japonskí vedci sa však rozhodli vyvinúť zariadenie, ktoré bude schopné neustále vykonávať rovnakú úlohu.

Prototyp nositeľného zariadenia môže pomôcť pri liečbe žltačky u novorodencov.Výsledkom výskumu je prototyp nositeľného zariadenia, ktoré je napájané z batérie. Zariadenie sa jemne prilepí na čelo novorodenca pomocou flexibilného silikónového rozhrania a potom sa použije na snímanie pokožky prostredníctvom integrovaného fotoaparátu a LED diódy. Snímky sa bezdrôtovo prenášajú do spárovaného smartfónu, aby aplikácia následne analyzovala farbu pokožky na fotografiách a zisťovala hladinu bilirubínu v reálnom čase. Prístroj má navyše zabudovaný pulzný oxymeter, ktorý slúži na meranie pulzu dieťaťa a úrovne nasýtenia kyslíka v krvi.

Doteraz bol prototyp testovaný na 50 novorodencoch a vedci zistili, že nositeľné zariadenie nie je v súčasne podobe dostatočne presné na klinické diagnózy. To by sa pravdepodobne mohlo zmeniť s nasledujúcim vývojom technológie. Jedným z riešení by mohlo byť vylepšenie silikónového rozhrania pre lepší kontakt s pokožkou novorodenca. Vedci tvrdia, že nepretržité meranie hladín bilirubínu by mohlo prispieť k zlepšeniu kvality fototerapie a k lepším výsledkom posudzovania stavu pacienta.

Prototyp nositeľného zariadenia môže pomôcť pri liečbe žltačky u novorodencov.