Svoje dieťa vzala do zóny Islamského štátu, ženin dôvod je neuveriteľný

TA3 TASR
8.3.2021 15:50

Súd v juhošvédskom meste Lund odsúdil ženu na tri roky väzenia za to, že v roku 2014 vzala svojho dvojročného syna do Sýrie do oblasti, ktorú vtedy ovládala extrémistická organizácia Islamský štát.

Svoje dieťa vzala do zóny Islamského štátu, ženin dôvod je neuveriteľný
SITA/AP (Ilustračná fotografia)

Žena, ktorá žila v meste Landskrona na juhu Švédska, údajne povedala otcovi dieťaťa, že ide s chlapcom iba na dovolenku do Turecka. Keď však už bola v Turecku, prekročila so synom hranice do Sýrie a pokračovala ďalej na územie ovládané militantným IS.

Okresný súd v Lunde vyhlásil, že žena, ktorej meno ani občianstvo neuviedol, vzala dieťa do oblasti, "kde prebiehala vojna, a do prostredia, v ktorom panuje násilná ideológia organizácie Islamský štát". Súd odmietol jej tvrdenia, že mala v úmysle ísť do Sýrie iba na niekoľko dní, aby to tam videla, a potom sa vrátiť domov. Žena súdu takisto povedala, že o náboženstvo sa začala zaujímať po smrti blízkeho príbuzného. "Mala v úmysle presťahovať sa do Sýrie a natrvalo sa tam usadiť a svojvoľne vzala syna otcovi," uviedol súd.

V roku 2017, keď sa vláda Islamského štátu začala rozpadať, žena ušla z Rakky, faktického hlavného mesta tohto samozvaného kalifátu. Chytili ju sýrski kurdskí vojaci, napísal švédsky denník Sydsvenska. Podarilo sa jej však ujsť do Turecka, kde ju zatkli spolu so synom a dvoma ďalšími deťmi, ktoré medzičasom porodila zahraničnému bojovníkovi IS pochádzajúcemu z Tuniska, dodali noviny. Turecko ju potom vydalo do Švédska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok