Na zdravotníkoch sa šetrí, prevozy pacientov platíme. Trápne, kritizuje Visolajský

TA3
8.3.2021 14:04

Dvoch slovenských pacientov s ochorením COVID-19 previezli cez víkend do Nemecka. "To, že sa snažíme zachrániť každého pacienta je pre lekárov, sestry a zdravotníkov samozrejmé a takýto čin Ministerstva zdravotníctva sám o sebe je chvályhodný," píše predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský. Problém je podľa neho inde.

Na zdravotníkoch sa šetrí, prevozy pacientov platíme. Trápne, kritizuje Visolajský
TASR/Záchranná služba Košice

Mesiace trápnych debát

"Za bleskov fotoaparátov a s promovaním fotiek na FB prevážame pacienta s COVID-19 na umelej pľúcnej ventilácii z Bratislavy lietadlom do nemeckého Dortmundu. Takmer 1000 km letecky prostredníctvom vládneho špeciálu," napísal v statuse na Facebooku Visolajský. Poukázal na to, že letová hodina takéhoto lietadla je približne 4200 eur a k tomu letiskové poplatky.

Na druhej strane sa však už roky šetrí na nemocničnom personále, kritizuje Visolajský. "Zamýšľa sa niekto, prečo nemáme viac personálu v nemocniciach?" Visolajský sa pýta, čo spravilo súčasné ministerstvo pre svojich zdravotníkov.

"Zažil som mesiace trápnych debát, aby naše ministerstvo dalo slovenským lekárom, sestrám a zdravotníkom, ak sa nakazia na COVID-19 pri výkone svojho povolania, PN, akú majú na Slovensku policajti, vojaci ale aj samotní zamestnanci ministerstva," napísal Visolajský. Odpoveďou ministerstva podľa neho bolo, že im takú PN nemôže dať, „aby to nezneužívali“.

Na mzdy či PN peniaze nie sú

Predseda lekárskych odborov podotkol, že ministerstvo zdravotníctva tlačí na nemocnice, aby mali „vyrovnané rozpočty“. "To pri obmedzených príjmoch, bez toho aby MZ SR ako regulátor dohliadal na zdravotné poisťovne, sa nedá dosiahnuť inak ako znižovaním personálnych nákladov," zhrnul.

"Slovenskí zdravotníci majú ministerstvo, čo povie, že na vyššiu mzdu sestry nie sú na Slovensku peniaze, nakazenému lekárovi v dôchodkovom veku, čo prežil Covidový zápal pľúc a následne  sa vrátil pracovať do nemocnice, pošle za jeden deň COVIDovej PN 36 eur, infikovanej sanitárke za 10 dní Covidovej PN 165 eur," kritizuje Visolajský. "Nie je nám tu na Slovensku ani trochu trápne?" pýta sa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok