Platia nové zmeny, týkajú sa škôlok aj žiakov prvého stupňa

TA3 TASR
8.3.2021 07:58

Pri prezenčnom vyučovaní platia od pondelka nové zmeny, dotýkajú sa materských škôl a prvého stupňa základných škôl. Prezenčná forma výučby bude naďalej možná pre končiace ročníky na stredných školách, pre stredné zdravotnícke školy a skupiny piatich žiakov plus jeden učiteľ v prípade, že žiaci nemajú prístup k dištančnému vzdelávaniu.

Nová úprava požaduje od riaditeľov/zriaďovateľov materských škôl, aby prednostne zabezpečili prezenčnú výučbu detí zamestnancov s nevyhnutným prezenčným výkonom práce. "Rodičia (zákonní zástupcovia) budú preukazovať túto skutočnosť čestným vyhlásením," uviedol odbor komunikácie ministerstva školstva. Rovnaké pravidlá platia aj pre prvý stupeň základných škôl.

Aj v tomto prípade majú riaditelia, respektíve zriaďovatelia škôl zabezpečiť prezenčnú výučbu prednostne pre žiakov zamestnancov s nevyhnutným prezenčným výkonom práce. Rodičia alebo zákonní zástupcovia to budú musieť preukázať čestným vyhlásením.

Druhou zmenou je, že ministerstvo školstva umožní otvoriť prezenčné vzdelávanie na prvom stupni základných škôl aj pre žiakov, ktorým podmienky neumožňujú prístup k dištančnému vzdelávaniu v prípade, že o tom rozhodne riaditeľ/zriaďovateľ školy. Obe zmeny sú upravené v rozhodnutí ministra školstva s účinnosťou od 8. marca.

Ministerstvo školstva vyzýva riaditeľov, aby v spolupráci so zriaďovateľom zvážili využitie svojej právomoci otvoriť prezenčnú výučbu aj pre ďalšie deti a žiakov. A to v prípade, že im to umožňujú personálne a priestorové podmienky, epidemiologická situácia v danej lokalite a v súlade s bezpečnostnými a ochrannými opatreniami. Rozhodnutie ministra školstva platí do 21. marca.

Špeciálne materské a základné školy a materské školy alebo základné školy pri zdravotníckych zariadeniach pokračujú v doterajšom režime, teda žiaci sa v nich učia prezenčne.

Špeciálne materské a základné školy a materské školy alebo základné školy pri zdravotníckych zariadeniach pokračujú v doterajšom režime, teda žiaci sa v nich učia prezenčne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok