Do Nemecka previezli dvoch pacientov zo Slovenska

TA3 TASR
6.3.2021 10:31

Do nemeckého Dortmundu v sobotu previezli dvoch pacientov zo západného Slovenska. Prvého pacienta previezla letecká ambulancia v sobotu ráno, s druhým pacientom vzlietol vládny špeciál v sobotu krátko poobede, v týchto chvíľach by mal pristávať na nemeckej pôde. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Pripomenula, že ide o medzinárodnú pomoc v rámci európskej solidarity, ktorú už využili viaceré európske krajiny vrátane Holandska či Francúzska. "Európa si vzájomne pomáha aj s vakcínami. Slovensko dostane 15.000 očkovacích látok od spoločnosti AstraZeneca ako dar od Francúzska. V rámci európskeho systému solidarity môže naša krajina tiež počítať so 100.000 vakcínami od spoločnosti Pfizer/BioNTech," dodala Eliášová.

Okrem Severného Porýnia-Vestfálska ponúkli pomoc v podobe možnosti prevziať na liečenie slovenských pacientov s ochorením COVID-19 aj iné nemecké spolkové krajiny. Ide o Bádensko-Württembersko, pripravenosť vyjadrilo aj Bavorsko. Na sociálnej sieti to uviedol minister zahraničných vecí Ivan Korčok.

Prvých slovenských pacientov previezli tento týždeň aj do nemocnice v Gorliciach na juhovýchode Poľska. Okrem Poľska ponúklo pomoc Slovensku aj Nemecko. Obe krajiny nám ponúkli desať lôžok s možnosťou umelej pľúcnej ventilácie. Na Slovensku zároveň v rámci európskej pomoci pomáhajú v týchto dňoch aj lekári a sestry z Rumunska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok