Manuál o respirátoroch: Ako si vybrať a môžu sa nosiť viackrát?

TA3
6.3.2021 00:02

Respirátory budú už od pondelka 8. marca povinné v priestoroch obchodov a v hromadnej doprave. Od 15. marca sa táto povinnosť bude vzťahovať na všetky interiéry. Úrad verejného zdravotníctva zverejnil viac informácií o tom, ako si respirátor vybrať a ako sa oň starať.

Manuál o respirátoroch: Ako si vybrať a môžu sa nosiť viackrát?
TASR/AP

Pri respirátoroch je dôležité vybrať si seriózneho predajcu, ÚVZ SR preto odporúča vyhýbať sa podozrivo lacným e-shopom. Respirátor musí byť taktiež bez výdychového ventilu, treba skontrolovať, či je označený ako FFP2 a či je k nemu priložený návod v slovenčine (medzi tieto masky môžeme zaradiť aj overené respirátory KN95 alebo N95). "Aby ste sa vyhli falzifikátom a neovereným výrobkom, skontrolujte, či sa na obale alebo priamo na respirátore nachádza označenie európskej technickej normy EN 149 + A1 a značka CE, za ktorou nasleduje štvorčíslie (číslo identifikuje, kto vydal certifikáciu respirátora pre Európsky hospodársky priestor)," uvádza ďalej ÚVZ SR.

Ako si respirátor nasadiť a utesniť?

  • Vyberte si veľkosť, ktorá dobre sedí na vašu tvár. V prípade potreby si skráťte gumičky tak, že na nich zaviažete malé uzlíky.
  • Pri nasadzovaní respirátora majte umyté ruky, nedotýkajte sa jeho vnútornej časti a manipulujte s respirátorom iba prostredníctvom gumičiek.
  • Upravte sponu na vrchu respirátora tak, aby čo najvernejšie kopírovala kontúry koreňa vášho nosa.
  • Hlbokým nádychom a výdychom sa uistite, že respirátor dobre tesní (uvidíte ako sa povrch respirátora v dôsledku odporu vzduchu čiastočne deformuje).
  • Vzduch by nemal unikať po stranách. Ak máte nasadené okuliare, pri dobre tesniacom respirátore by sa nemali rosiť.
  • Vzduch v správne nasadenom respirátore býva vlhkejší a dýchanie o trochu namáhavejšie než v prípade rúška. Nemusíte sa však obávať, že by ste nedostávali dostatok kyslíka alebo že by sa v respirátore škodlivo hromadil vydychovaný oxid uhličitý.

Pri noseni respirátora s ním treba zaobchádzať ako s infekčným materiálom, preto sa nedotýkajte jeho povrchu a neodkladajte ho ani na okolité plochy. Dávajte si ho dole opatrne a manipulujte s ním len prostredníctvom gumičiek, nezabudnite si umyť ruky.

Pri noseni respirátora s ním treba zaobchádzať ako s infekčným materiálom, preto sa nedotýkajte jeho povrchu a neodkladajte ho ani na okolité plochy.

Môže sa použiť aj viackrát?

  • Pri respirátoroch sa treba riadiť pokynmi od výrobcu. Ak opätovné použitie neodporúča, rešpektujte to. Znovu použiteľné respirátory bývajú označené písmenom "R" (čiže napríklad FFP2 R).
  • Respirátory sú spravidla jednorazové pomôcky. Ak výrobca neuvádza inak, životnosť býva v bežných podmienkach najviac osem hodín používania.
  • Ak ste mali respirátor nasadený na miestach, kde bol vysoký pohyb ľudí, resp. priestory boli stiesnené či slabo ventilované, respirátor už opätovne nepoužívajte a radšej ho vyhoďte.
  • Použité respirátory sa odporúčajú likvidovať ako bežný komunálny odpad, ktorý sa vkladá do plastových vriec určených na odpad a následne do kontajnerov na komunálny odpad.
  • Nepoužívajte respirátor, ktorý je vlhký, poškodený alebo znečistený.
  • Nikdy nenoste respirátor, ktorý si pred vami nasadil už niekto iný.
  • Ak ste mali respirátor nasadený iba krátko (minúty, nie hodiny) a ste si istí, že ste s respirátorom správne manipulovali (iba za gumičky, nedotkli ste sa vnútornej časti) a nemohol sa kontaminovať z okolia, môžete si ho podľa ÚVZ SR nasadiť opäť.

Ako narábať s respirátorom pri opakovanom použití? Toto odporúča Americké centrum na kontrolu a prevenciu chorôb:

  • Použitý respirátor by ste mali medzi viacerými noseniami uskladniť do čistej priedušnej nádoby či obalu, napríklad papierového vrecka. Aj tú však treba pravidelne dezinfikovať alebo vyhodiť.
  • Pred opätovným použitím sa odporúča nechať uplynúť aspoň tri až päť dní, minimalizujete tým riziko kontaminácie.
  • Respirátory skladujte tak, aby sa nedotýkali.

Dá sa respirátor dezinfikovať?

Pokiaľ je na opätovné použitie, tak áno. Aj s tým však treba opatrne, inak môže dôjsť k poškodeniu jeho ochrannej funkcie. Treba vždy dodržiavať pokyny výrobcu, vo všeobecnosti sa však podľa ÚVZ SR neodporúča dezinfekciu do respirátora vtierať, prať ho, vyvárať či piecť v rúre alebo mikrovlnke, okrem jeho narušenia hrozia aj ďalšie bezpečnostné riziká, respirátor totiž obsahuje kovové časti.

Skôr než dezinfekcia rôznymi prípravkami sa odporúča nechať respirátor voľne a riadne vyschnúť v kontrolovanom prostredí. V kombinácii s časovým rozostupom v jeho nosení (spomínaných 3 až 5 dní) a s vhodným uskladením by mal byť vírus na jeho povrchu zlikvidovaný aj bez použitia dezinfekcie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok