Lekári o boji s vírusom v TA3: Ako liečia svojich pacientov?

TA3
5.3.2021 21:30

Máte pozitívny test a zhoršujúce sa príznaky. Čo ďalej? V relácii Pozrime sa na to sme diskutovali s lekármi a záchranárkou o tom, ako liečia svojich pacientov. Problémom je často aj to, že ľudia sa so svojimi lekármi nevedia spojiť. Aké sú možné riešenia? Pýtali sme sa Vladimíra Krčméryho, lekára a člena epidemiologického konzília, Etely Janekovej, všeobecnej lekárky, Jarmily Sokolovej, záchranárky a Mariána Šótha, prezidenta Asociácie súkromných lekárov.

Lekári o boji s vírusom v TA3: Ako liečia svojich pacientov?
TA3

Kontakt s pacientom je dôležitý

Boj s vírusom treba vyhrať ešte pred nemocnicami, súhlasia s tým viacerí odborníci. V ambulanciách sú však často lekári nedostupní a ľudia sa sťažujú na to, že sa im nemôžu dovolať. Práve na to upozornila v TA3 záchranárka Jarmila Sokolová, ktorá je pri pacientoch v mnohých prípadoch ako prvá. "Nechceme útočiť na lekárov, no naozaj sú tu medzery, pacienti sa často nevedia dovolať prvotnej pomoci," uviedla s tým, že mnohým chýba edukácia, nevedia ako si majú dávkovať lieky alebo ako postupovať pri vážnejších príznakoch.

Marián Šóth reagoval s tým, že zdravotníci sú už dlhodobo vyťažení a ich nedostatok je na Slovensku dlhoročný problém. To však podľa neho nie je výhovorka, osobne navrhuje do ambulancií človeka navyše, ktorý by komunikáciu s pacientom vedel riešiť. V prvej vlne pandémie podľa neho mnohých prepadla panika, teraz je však situácia trochu iná. Všeobecná lekárka Etela Janeková zase hovorí o "vojnovom stave", v ktorom sa nachádzame. "My telefóny dvíhame celú pandémiu, lekári by sa nemali sťažovať," povedala.

"Veľa ľudí je vystrašených, v tejto atmosfére sa ťažko pracuje. Postup liečby sa dá v niektorých prípadoch robiť aj cez telefón," uviedol Krčméry.

Ako s ivermektínom?

Ako prebieha liečba ešte pred bránami nemocníc? Vladimír Krčméry delí pacientov do niekoľkých skupín, zásadné je, či majú pozitívny test a aj príznaky. V domácej liečbe sa odporúča vitamínový balíček, obsahujúci vitamíny D, C či zinok. Odporúčaný je aj takzvaný oxymeter, ktorým si vedia pacienti doma zmerať saturáciu kyslíka. Aj s týmto však treba opatrne a lekári by mali ľudí naviesť k tomu, aby si kyslík odmerali správne. Pokiaľ sa však stav pacienta zhoršuje a prichádzajú ťažšie príznaky, ako liečbu nasadzujú aj ivermektín.

Lekárka Janeková ho podľa vlastných slov pacientom predpisuje, avšak len tým, ktorí majú ťažší priebeh ochorenia. "Ivermektín dáme len chorému, nemáme ho tak veľa. Za každé podanie lieku je zodpovedný lekár," uviedla.Trvá však na tom, aby bol stále na lekársky predpis. Jeho nesprávnym dávkovaním si totiž ľudia môžu aj ublížiť. Súhlasí aj Krčméry. Aký má názor Marián Šóth? Zostáva opatrný a zatiaľ ho predpisuje skôr preventívne.

Informácií o Covide už máme viac

Rok pandémie mnohé zmenil a to sa týka aj našich vedomostí o chorobe. Podľa Krčméryho stopercentný liek zatiaľ neexistuje, je však podľa neho etické podať taký liek, o ktorom je lekár presvedčený, že môže pomôcť. Ako je to s antibiotikami? Na vírusové ochorenia sa predpisovať nemajú, nastávajú však situácie kedy sa to dá. "Covid otvorí brány baktériám, ktorými sme osídlení," spresnil Krčméry. Podľa Jenekovej môže nastať zápalové ochorenie celého organizmu, keď vírusové ochorenie spomplikuje bakteriálne, vtedy môžu prísť na rad aj antibiotiká.

V relácii sme sa dotkli aj témy odporúčaní ministerstva zdravotníctva. Materiály, ktoré zverejnilo sú užitočné pre lekárov a pacientov, aj naši hostia by však ocenili, keby boli dohľadateľné na jednom mieste. Informácií máme v súčasnosti oveľa viac ako na začiatku, podľa odborníkov však naďalej zostáva kľúčová prvotná komunikácia pacienta so svojim lekárom.

Ak ste reláciu Pozrime sa na to nestihli v živom vysielaní, môžete si ju pozrieť aj v našom archíve.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok