10 dôvodov prečo navštíviť Madeiru, ostrov večnej jari

CK SATUR/PR
6.3.2021 10:00

Navštívili ste už ostrov večnej jari? Že nie? Nechajte sa zlákať top atrakciami, ktoré Madeira, považovaná za kvetináč v Atlantiku, ponúka. Najbližší odlet je netradične z Bratislavy s termínom na Veľkú noc.

10 dôvodov prečo navštíviť Madeiru, ostrov večnej jari
CK SATUR

1. Jar po celý rok

Madeira zvykne byť označovaná ako Ostrov večnej jari. A to celkom oprávnene. Vďaka teplému Golfskému prúdu, prúdiacemu okolo východnej strany ostrova a zemepisnej šírky (Madeira leží na úrovni afrického Maroka) je priemerná teplota v zimných mesiacoch 17 stupňov (obyčajne sa pohybuje medzi 15-21 stupňov) a teplota vody neklesá pod 18 stupňov. No a v letných mesiacoch, aj vďaka svojej polohe v Atlantiku, tu nie sú žiadne letné horúčavy. Priemerná teplota v lete dosahuje 26 stupňov Celzia. Napriek tomu vás miestne slniečko môže pekne opáliť. Nech sa vyberiete na Madeiru v ktoromkoľvek období, celoročne máte garanciu jarného počasia a príjemných teplôt.

porto-santo-jardim-municipal2cfrancisco-correia_0a140370-4df5-2707.jpg

2. Mimoriadne priaznivá epidemiologická situácia

V súčasnosti vykazuje Madeira jedny z najlepších epidemiologických čísel na svete, vďaka čomu sa stáva jednou z najbezpečnejších destinácií. Napriek tomu turistov srdečne víta a miestni obyvatelia k nim vzhliadajú s vďačnosťou za zlepšovanie ekonomickej situácie ostrova, ktorý už aj tak bol posledné desaťročia odkázaný najmä na príjmy z cestovného ruchu. Na Madeire sú momentálne otvorené všetky obchody, nákupné centrá, reštaurácie, bary či kasína do večera do 18-tej (cez víkendy do 17-tej.) hodiny. V reštauráciách si je potom možné objednať jedlo na rozvoz až do 22-hej hodiny. V noci platí zákaz stretávania sa na verejných priestoroch viacerým než piatim osobám mimo rodinných príslušníkov. Z momentálnych opatrení je napríklad tiež potrebné nosenie rúšok, ale výnimiek je mnoho, ako napríklad pobyt v prírode, túra, športovanie, akákoľvek fyzická námaha a podobne.

pta-s-loureno2cvisitmadeira_c0a80501-4e54-234a.jpg

3. Kvetináč v Atlantiku

Druhým dôvodom prečo tento ostrov býva nazývaný ako ostrov večnej jari je jeho nesmierne bohatá kvitnúca flóra. Každý jeden mesiac v roku tu kvitnú nejaké rastliny. Najviac ale od apríla do júna, kedy môžeme v plnej nádhere pozorovať napríklad strelície, jasmín, begónie, žakarandy, kamélie, ibišteky, durmany, tuberózy, nádherné kaly niekedy známe ako kornútovky, antúriá, agapanty, endemity ako Madeirské geranium či žltá sedmokráska. Kvety či dreviny môžeme obdivovať v neskutočne nádherných záhradách či parkoch po celom ostrove, predovšetkým v časti Monte nad Funchalom. Nájdeme tu rozprávkovú Botanickú, Tropickú či Orchideovú záhradu. V kontraste s madeirskou flórou je na ostrove ale pomerne chudobná fauna. Vyskytujú sa tu iba živočíchy, ktoré sem priletia alebo priplávajú. Vďaka tomu tu ale nenarazíme na žiadne nebezpečné zviera, nežijú tu jedovaté živočíchy a vôbec sa tu nevyskytujú napríklad hady. Madeira svojou kvetinovou výzdobou v každom ročnom období pripomína skutočný raj.

paul-do-mar2chugo-reis_c0a80501-4eac-cb5d.jpg

4. Gastronomické špeciality

Na Madeire si prídu na svoje aj všetci labužníci. Popri špecialitách portugalskej kuchyne ako je rybacia Caldeirada, tu nájdeme aj miestne delikatesy. Najznámejšou je miestna úhorovitá ryba čiernej farby s riadnymi zubiskami menom Espada. Žije v hĺbke dvoch kilometrov, ale v nočných hodinách ju rybári pomocou reflektorov prilákajú asi do kilometrovej hĺbky a lovia na špeciálne udice s až kilometrovými lankami. Pripravuje sa tradične v cestíčku s pečeným banánom a krevetovou omáčkou. Ďalšou špecialitou je hovädzí špíz Espetada. Pripravuje sa na tradičnom vavrínovom špíze s bobkovým listom a soľou viac alebo menej prepečený. Nakoľko je ostrov obkolesený Atlantikom, dominovať budú morské špeciality ako tuniak, mečúň, žralok, mušle či chobotnica. V stánkoch s občerstvením nájdeme chutný bochník z kukuričnej a žitnej múky. Bolo de caco plnený cesnakovým maslom, klobáskou alebo sladkými zemiakmi. Zo sladkostí treba ochutnať tmavý madeirský medový koláč Bolo de mel s orieškami a kandizovaným ovocím, množstvo tropického ovocia ako guava, marakuja, mango, anona a, pre Údolie mníšok typické, gaštany na všetky spôsoby (koláč, polievka, chlebík či pečené).

espetada-gastronumia4cfrancisco-correia_0a140371-4f02-1e8d.jpg

5. Pravé madeirské víno či tradičný nápoj Poncha

Jeden z najznámejších suvenírov, ktorý si z Madeiry môžete odniesť je tradičné Madeirské víno. Zvykne byť porovnávané so slávnym Portským vínom, tiež patrí medzi silnejšie vína s obsahom alkoholu okolo 19%. Jedného dňa ešte v 17. storočí priviezli z Madeiry zásielku vína svojmu najväčšiemu odberateľovi – Japonsku. Japonci ho ale odmietli so slovami, že je pokazené. Po návrate na Madeiru malo byť vyliate, ale námorníci ho podarovali miestnym chudobným ľuďom a pri skúške malo výbornú chuť. Po niekoľkých cielených pokusoch sa prišlo na to, že prechodom medzi teplejšími a studenšími klimatickými pásmami a neustálym miešaním (ako v sude na mori) plus pridaním pálenky (ako ochrana pred pokazením počas dlhých plavieb) vznikne skvelé víno. No a dne sa zvykne do tohto likérového vína pridávať brandy. Na rozdiel od portského po stočení do fliaš už nereaguje a preto možno získať aj staré kvalitné ročníky. Pokiaľ ste kávičkári rozhodne ochutnajte tradične silnú sladkú čiernu kávu bica. Pre Madeiru sú typické aj skvelé likéry, zvlášť čerešňový a gaštanový z Údolia mníšok Curral das Freiras. Lahodné je aj mieste pivo značky Coral. Národným nápojom je tradičná Poncha – ide zmes miestnej pálenky Aguardente s medom a citrónovým džúsom.

festa-do-vinho002chenrique-s_0a140370-4f75-144a.jpg

6. Po stopách päťnásobne najlepšieho futbalistu sveta

Najznámejším rodákom Madeiry je celkom iste jeden z najslávnejších futbalistov sveta Cristiano Ronaldo. V portugalčine sa jeho meno vyslovuje ako Krištjanu Ronaldu. S futbalom začínal práve na Madeire, neskôr hrával v portugalskom Sportingu Lisabon, Manchestri United, Reale Madrid či Juventuse Turín. V súčasnosti je aj kapitánom portugalskej reprezentácie a päťnásobným víťazom ankety o najlepšieho futbalistu sveta Zlatá lopta v rokoch 2008, 2013 až 2017. Cristiano vyrastal na predmestí Funchalu vo štvrti Sao Antonio, kde bol v miestom kostole Sv. Antona Paduánskeho aj pokrstený. Mnohí jeho fanúšikovia toto miesto navštevujú spoločne s múzeom CR7 v centre mesta, kde sa dozvedia rôzne zaujímavosti z jeho života. Vedeli ste napríklad, že meno mu rodičia vybrali podľa amerického prezidenta Ronalda Regana a ako pätnásťročný podstúpil operáciu srdca, nakoľko mu lekári diagnostikovali tachykardiu a s futbalom by musel skončiť?

ronaldo_c0a80401-5013-adac.jpg

7. Turistika najkrajšími miestami ostrova

Hlavným cieľom väčšiny návštevníkov je prekrásna príroda a pobyt v nej. Prechádzok v prírode či horských túr je na výber nespočetne. Od jednoduchých prechádzok okolo levád – čo sú vodné kanáliky vybudované na zavlažovanie oblastí s menším množstvom zrážok ešte v 15. storočí, vedúcimi cez tie najkrajšie miesta okolo vodopádov, ale aj horskými priesmykmi, tradičnými vavrínovými pralesmi až po vysokohorské výstupy k tým najvyšším končiarom Pico Ruivo (1 862 metrov), Pico Torres či Pico Arieiro. Medzi najpôsobivejšie patrí asi trojhodinová ľahká túra po polostrove Sao Lourenco s veľmi fotogenickým výhľadom na prekrásne pobrežie s množstvom skalných útvarov a útesov.

muit-2019003cjoo-faria_0a14036f-5085-b1f5.jpg

8. Kúpanie v lávovom kúpalisku

Aj keď na Madeiru sa prioritne necestuje na pobytovú dovolenku (Atlantik predsa len nemá polievkové teploty) a samotný ostrov neoplýva mnohými plážami (na rozdiel od susedného ostrova Porto Santo s najdlhšou 9 kilometrov dlhou plážou v celom Portugalsku) sa predsa len nejaké miesta na kúpanie nájdu. Pôvodne existovala iba jediná piesočná prírodná pláž na Madeire a to Prainha na polostrove Sao Lourenco. Dnes už nájdeme nielen viacero umelo vytvorených pláží či už kamenistých alebo z piesku dovezeného zo Sahary a ohradených betónovými vlnolamami, resp. vnútrozemské kúpaliská či akvapark v meste Machico, ale aj unikátne lávové kúpalisko v mestečku Porto Moniz. Okrem štatútu najsevernejšieho a najviac vzdialeného mesta od Funchalu sa toto mesto môže pochváliť akváriom a prírodnými lávovými formáciami, ktoré vytvorili toto zvláštne kúpalisko. Voda je pravidelne napĺňaná morským príbojom a voda zachytená v tomto kúpalisku je ohrievaná slnečnými lúčmi. Počas kúpania sa naskytne návštevníkom krásny výhľad na oceán i celé okolie. K dispozícii sú samozrejme toalety, sprchy, prezliekarne, lehátka či slnečníky.

piscinasnaturaisdoporto-monizcluciabarros-upr_c0a80501-50d9-8352.jpg

9. Netradičné atrakcie pre deti aj dospelých

Madeira je ostrovom, ktorý si, okrem dospelých, zamilujú aj trošku staršie (už školopovinné) deti. Najväčšou atrakciou je jazda v prútených sánkach z vrchu Monte nad hlavným mestom Funchal. Keďže na vrchu sa usídlilo niekoľko významných šľachticov a ťažné zvieratá nedokázali zdolať tento strmý kopec, bolo potrebné boháčov vynášať a znášať na nosidlách. V polovici 19.storočia sa istý Angličan rozhodol, pozorujúc pri práci prútikárov, vytvoriť prútené sánky. Bolo potrebné aby boli ľahké a dali sa na chrbte vyniesť zase nahor. Sane tradične smú riadiť iba tzv. carreiros (funkcia je dedičná odovzdávaná z otca na syna). Dnes takto môžeme prekonať asi dvojkilometrový úsek.

carreiros-do-monte2miguelmoniz_0a140371-5138-c47d.jpg

Z ďalších atrakcií by sme nemali vynechať návštevu jediného akvaparku na ostrove v meste Machico, akvária v Porto Moniz, prehliadku sopečnej jaskyne Grutas Sao Vicente či plavbu v slávnej lodi Bonita da Madeira popri ostrove s možnosťou pozorovania delfínov a veľrýb. Zážitkom bude určite aj kúpanie v lávovom kúpalisku, napájaného morskou vodou priamo z Atlantiku taktiež v Porto Moniz, pozorovanie pstruhov na farme Ribeiro Frio, ktorá zásobuje pstruhmi celý ostrov, či vypočuť si tradičnú madeirskú hudbu a zatancovať si počas folklórneho večera.

10. Na Madeire zanechali stopu aj rakúski cisári

Madeira sa vyznačuje nielen prírodným, ale aj svojim kultúrnym najmä historickým bohatstvom. Okrem množstva múzeí, kostolov či pevností sa nám tieto miesta spájajú s účinkovaním rakúskych cisárov z rodu Habsburgovcov. Asi najznámejšou návštevníčkou bola cisárovna Sissi (Alžbeta Bavorská), manželka cisára Františka Jozefa. Prišla sem na jeseň v roku 1860 a strávila tu asi pol roka. Vďaka príjemnej klíme sa tu liečila na tuberkulózu. Na mieste jej vily a záhrad už dnes stojí hotel s kasínom. Otázkou zostáva či na ostrove pobývala opätovne v roku 1893 inkognito.

Ešte pred Sissi tu pobýval aj mladší brat Františka Jozefa Maximilián, neskorší cisár Mexika. Svoj domov hore v Monte našiel aj posledný cisár Karol, pobývajúci najprv v hoteli Reid´s a neskôr vo vile Quinta Imperial po tom čo musel opustiť Rakúsko (s krátkou medzizastávkou vo Švajčiarsku). Karol tu napokon našiel aj svoju smrť (na následky zápalu pľúc 1.4.1922) a je pochovaný v bočnej kaplnke kostola Nossa Senhora de Monte. Jeho manželka Zita ho prežila o 76 rokov.

Lákajú vás všetky tieto dobrodružstvá? Na Madeiru sa tento rok mimoriadne dostanete priamym letom z Bratislavy a garanciou, že na palube lietadla budú len otestovaní cestujúci. Ostrovom vás prevedie až 6 sprievodcov a aby ste mali absolútny komfort a maximum zážitkov, poznávať Madeiru budete v malých skupinách a ubytovaní budete celý čas v jednom hoteli.

TIPY, AKTUALITY A ZAUJÍMAVOSTI O CESTOVANÍ VÁM PRINÁŠA CK SATUR

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok