Prečo by sme mali jesť potraviny s vysokým obsahom antioxidantov?

Zuzana Líšková, TA3
10.3.2021 08:00

Maliny sú ovocie plné antioxidantov. Naše telo je “chemická továreň”. Metabolizmus je premena látok a obsahuje množstvo chemických reakcií.

Prečo by sme mali jesť potraviny s vysokým obsahom antioxidantov?

Pri chemických reakciách dochádza k štiepeniu molekúl a pri tomto štiepení vznikajú voľné radikály. Voľné radikály majú schopnosť reagovať s ostatnými molekulami v tele a poškodzovať ich.

Z dlhodobého hľadiska sa zo zdravej bunky pôsobením voľných radikálov môže stať poškodená bunka. Takáto reťazová reakcia môže spôsobiť onkologické ochorenie.

Antioxidanty poskytnú voľnému radikálu svoj elektrón a tým ich zneutralizujú a zastavia poškodzovanie zdravých buniek.

Maliny patria k jedným z top potravín, ktoré obsahujú antioxidanty. Okrem toho maliny majú množstvo ďalších pozitív pre naše zdravie. Obsahujú vysoké percento vlákniny (20%). Maliny obsahujú vitamín C, magnézium, vitamín B, kyselinu listovú.

Ak chceme byť zdraví a krásni, určite by sme mali maliny zaradiť do nášho jedálnička. Teraz je sezóna, tak neváhajme. Pozor však na sladké dezerty, do ktorých okrem malín dáme množstvo cukru a múky, prípadne ich upravujeme tepelne.

Maliny jedzte surové, chladené prípadne mrazené vo forme sorbetu. Dajte si ich napríklad na raňajky. Pripravte si misku jogurtu s ovsenými vločkami a čerstvými malinami. Výhodou je, že takéto raňajky si môžete pripraviť večer a ráno iba vytiahnete z chladničky a vyvážené raňajky máte ihneď k dispozícii.

 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok