Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prelomová mužská antikoncepcia vychádza z čínskej medicíny

Prelomová mužská antikoncepcia vychádza z čínskej medicíny
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 3. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Po celé desaťročia to boli ženy, ktoré používali antikoncepčné tabletky, keďže mužský ekvivalent sa vedcom dlho vyhýbal. Nový prielom vo výskume by však teraz mohol viesť k bezpečnej, efektívnej a reverzibilnej mužskej antikoncepčnej tabletke, ktorá obsahuje zlúčeninu pochádzajúcu z tradičnej čínskej medicíny.

Daná zlúčenina sa nazýva triptonid a extrahuje sa z čínskej byliny známej ako Tripterygium wilfordii Hook F. Tradične sa táto bylina používa na liečbu chorôb, ako je reumatoidná artritída, ale od 80. rokov minulého storočia sa uvádza, že muži užívajúci doplnok vykazovali po niekoľko mesiacov neplodnosť. Je zrejmé, že ide o neželaný vedľajší účinok pri liečbe artritídy, no je to presne to, čo potrebujete v mužskej antikoncepcii.

V novej štúdii teda vedci z Lundquistovho inštitútu skúmali, aké efektívne by to mohlo byť v tejto konkrétnej úlohe. Tím skúmal 10 zlúčenín z tejto byliny a vybral triptonid ako najideálnejšieho kandidáta pre mužskú antikoncepciu.

Pri testoch na laboratórnych zvieratách tím zistil, že jedna denná perorálna dávka spôsobila neplodnosť samcov myší počas troch až štyroch týždňov a u opíc to bolo päť až šesť týždňov. Zdá sa, že zlúčenina účinkuje tak, že deformuje takmer 100 percent spermií testovaných zvierat, takže už nemôžu plávať dopredu, a uzamkne im tak cestu k vajíčku.

Tím tvrdí, že triptonid spĺňa všetky požiadavky. Nielen, že je účinný a dá sa ľahko užívať ako tabletka, no je aj nehormonálny, takže by nemalo viesť k nežiaducim zmenám nálady ani správania. Nezaznamenali sa ani žiadne toxické vedľajšie účinky, a možno úplne najdôležitejšie je to, že proces je úplne reverzibilný. To znamená, že po ukončení liečby sa plodnosť vráti do štyroch až šiestich týždňov.

Triptonid nie je ani zďaleka jediná položka vo vývoji mužskej antikoncepcie. Skúmalo sa mnoho ďalších zlúčenín, ktoré narúšajú vývoj alebo pohyb spermií, pričom niektoré už majú sľubné výsledky v klinických štúdiách na ľuďoch. Medzi ďalšie metódy patria ultrazvukové impulzy, ktoré ničia spermie, gélové injekcie, ktoré blokujú ich dlhodobé uvoľňovanie, alebo gély, ktoré si muži samy aplikujú a ktoré navyše zvyšujú libido. Tím novej štúdie dúfa, že sa čoskoro začnú klinické skúšky triptonidu na ľuďoch.