Tragédia v Nízkych Tatrách: pri páde lavíny zahynul slovenský lyžiar

TA3 TASR
15.2.2018 18:22

Pri páde lavíny v oblasti Veľkého Gápľa na južnej strane Chopku v Nízkych Tatrách zahynul vo štvrtok slovenský lyžiar. Horská záchranná služba o tom informovala na svojej internetovej stránke.

Pád lavíny, ktorá dosahovala rozmery 200 metrov šírky, zhruba 800 metrov dĺžky a mala odhadovanú výšku nánosu do šesť metrov, spozoroval službukonajúci príslušník HZS. "Horskí záchranári okamžite požiadali o pomoc aj posádku leteckých záchranárov z Banskej Bystrice. Na miesto pádu lavíny odišli traja záchranári HZS, spolu s dvoma služobnými psami a od ústia doliny sa smerom hore na skialpinistických lyžiach presúvali ďalší dvaja záchranári," doplnila HZS.

Po vysadení z vrtuľníka v krátkej dobe zasypaného slovenského lyžiara označil pes, pričom záchranári začali aj so sondovaním a následným vyhrabávaním postihnutého. "Viac ako hodinu bojovali záchranári o jeho život, k dispozícií mali aj automatickú resuscitačnú súpravu a zároveň upovedomili aj nemocničnú jednotku ECMO v Košiciach. Keďže sa postihnutý nachádzal v hĺbke približne tri metre, po vyhrabaní bolo skonštatované úmrtie," uviedli horskí záchranári.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok