Zatváranie kostolov policajtmi poburuje, cirkev prosí o trpezlivosť

TA3 TASR
4.3.2021 16:17

Predstavitelia cirkvi vnímajú nespokojnosť zo strany spoločnosti s pretrvávajúcim zákazom konania bohoslužieb pre verejnosť. Uviedol to hovorca Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Martin Kramara. Podotkol, že cirkev sa už rok usiluje pomáhať v boji proti pandémii nového koronavírusu.

Zatváranie kostolov policajtmi poburuje, cirkev prosí o trpezlivosť
TASR/Jakub Kotian (ilu)

"Komunikujeme pokoj, trpezlivosť a zachovávanie opatrení. Nechceme pridávať spory. Vážnym problémom však zostáva, že napriek žiadostiam biskupov predstavitelia štátu nevzali do úvahy ani minimálny priestor pre individuálnu pastoračnú službu," povedal Kramara, ktorý upozornil, že v dôsledku toho polícia zatvára ešte aj kostoly, v ktorých sa nekonajú bohoslužby, a to vyvoláva podľa jeho slov veľké pobúrenie.

Hovorca KBS vyhlásil, že pritom všetky okolité krajiny aspoň základný priestor pre individuálnu duchovnú službu vytvorili. "Slovensko nie. Ľudí prosíme o veľkú trpezlivosť: zároveň z ich strany vnímame nespokojnosť a dojem, že duchovná služba bola štátom celkom odsunutá na vedľajšiu koľaj," uviedol Kramara.

Zákaz verejných bohoslužieb považuje predseda Správnej rady Nadácie Antona Tunegu a expredseda KDH Ján Figeľ za porušenie ústavného a medzinárodného práva. Žiada preto vládu, aby upravila pravidlá COVID automatu tak, aby sa zachovalo právo občanov na uplatňovanie slobody náboženského vyznania alebo viery a ich prejavenie.

Zároveň podal v tejto veci podnet Európskemu súdu pre ľudské práva v Štrasburgu, a tiež generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi, aby ho postúpil Ústavnému súdu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok