Minister sa spustil s tajomníčkou, premiér reagoval zákazom sexu

TA3 TASR
15.2.2018 13:58

Austrálsky premiér Malcolm Turnbull vo štvrtok zakázal sex medzi ministrami a ich personálom. Zároveň ostro skritizoval svojho zástupcu Barnabyho Joycea za "šokujúco chybný úsudok", pretože mal aféru so svojou tlačovou tajomníčkou Vikki Campionovou.

Minister sa spustil s tajomníčkou, premiér reagoval zákazom sexu
SITA/AP

Škandál vniesol napätie

Austrálsky vicepremiér Joyce je katolík, ktorý viedol kampaň za "rodinné hodnoty" a je 24 rokov ženatý. Vyšlo najavo, že čaká dieťa so spomínanou, už bývalou zamestnankyňou, ktorá má porodiť v apríli, pripomenula agentúra Reuters.

Turnbull túto aféru odsúdil na tlačovej konferencii v Canberre po týždni, keď spomínaný škandál otriasal stredopravou vládou a vniesol aj napätie do koalície Turnbullovej Liberálnej strany s Joyceovou Národnou stranou Austrálie.

Neodvolal ho

Premiér svojho podpredsedu neodvolal, pretože keby Joycea vylúčili z parlamentu, ohrozila by sa tým tesná vládna väčšina jedného kresla.

Turnbull však vyhlásil, že situácia po škandále si vyžaduje zavedenie zmien v pravidlách správania ministrov. A oznámil nové normy, vo všeobecnosti podobné zákazu vzťahov medzi zákonodarcami a ich zamestnancami, ktorý minulý týždeň prijal americký Kongres.

"V roku 2018 nie je prijateľné, aby mal minister sexuálny vzťah s niekým, kto preňho pracuje. To je veľmi zlý pracovný návyk. A každý vie, že z toho nevzíde nič dobré," dodal Turnbull. "Či už žijú ministri v manželstve, alebo sú single, nesmú pestovať sexuálny vzťah s personálom. Ak ho pestujú, porušujú tým zásady," povedal premiér. Turnbull ešte vyhlásil, že zmeny vstupujú do platnosti "dnes" a že Joyce "bude musieť zvážiť svoje postavenie" lídra Národnej strany Austrálie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok