Grécko zasiahlo zemetrasenie, záchvevy cítili aj susedné štáty

TA3 TASR
3.3.2021 14:22

Zemetrasenie s magnitúdou 6,3 zasiahlo stredné Grécko. Z oblasti neboli bezprostredne hlásené žiadne obete ani zranenia. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na americkú geologickú službu USGS.

Grécko zasiahlo zemetrasenie, záchvevy cítili aj susedné štáty
TASR/AP

K otrasom došlo v stredu krátko po 12.15 h miestneho času (11.15 h SEČ) približne 22 kilometrov na západ-severozápad od mesta Larisa, uviedlo Európsko-stredomorské seizmologické centrum. Záchvevy bolo cítiť v metropolách susedných štátov Severné Macedónsko, Čierna Hora a Albánsko, ako aj v kosovskej Prištine, píše agentúra AP. Úrady zaznamenali i tri menšie následné otrasy, pričom jeden dosiahol magnitúdu 4,0.

"Zemetrasenie bolo v hĺbke desať metrov, takže budú ešte nasledovať výrazné otrasy," uviedol pre rozhlasovú stanicu SKAI seizmológ Jerasimos Papadopulos. Grécka Civilná ochrana zaznamenala v oblasti zosuvy pôdy a úrady momentálne vyhodnocujú rozsah škôd.

Grécko leží v geologicky aktívnej zóne, pripomína AP. Drvivá väčšina zemetrasení tam však nespôsobuje nijaké materiálne škody ani zranenia. Otrasy si v tejto krajine vyžiadali obete naposledy vlani v októbri, keď došlo k zemetraseniu s magnitúdou 7,0 v Egejskom mori. Na gréckom ostrove Samos vtedy zahynuli dve osoby, zatiaľ čo v Turecku zomrelo až 114 ľudí a viac ako 1000 utrpelo zranenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok