Premiér je vyvolávač kríz. Takto vidia situáciu vo vláde politológovia

TA3 TASR
3.3.2021 14:07

Úlohou dobrej vlády je schopnosť utíšiť krízy a nie ich vyvolávať. "Premiér Igor Matovič sa stal vyvolávačom kríz, a to nielen v rámci koaličných strán, ale aj v spoločnosti," uviedla politologička Darina Malová v reakcii na snahu SaS rekonštruovať vládu.

Premiér je vyvolávač kríz. Takto vidia situáciu vo vláde politológovia
TASR/Martin Baumann

Aká je nádej na rekonštrukciu?

Popoludňajšie stretnutie vicepremiérov Richarda Sulíka a Veroniky Remišovej u prezidentky SR vníma ako pokus zosilniť tlak na časť poslancov OĽANO, ktorí by mohli vystúpiť z klubu alebo sa nejakým spôsobom podieľať na dobrovoľnej rekonštrukcii vlády. "Nedávam tomu veľkú šancu, lebo všetko záleží na tom, ako to vyhodnotí premiér Matovič," spresnila s tým, že premiér je podľa nej rozhodnutý neodstúpiť.

Ak by vláda vystúpením jedného z koaličných partnerov stratila väčšinu v parlamente, ani to nemusí podľa Malovej znamenať jej koniec. Vládnuť totiž môže aj ako menšinová vláda. Malová si však nemyslí, že by bola SaS ochotná odísť z vlády. Predstaviť si to vie v prípade strany Za ľudí, kde podľa jej slov už prichádza k štiepeniu. Sulík v stredu doobeda povedal, že je čas rozprávať sa o rekonštrukcii vlády. Dodal, že diskutovať budú ďalej aj s partnermi. Predčasné voľby však nechce.

Hádky pre kultúru vládnutia

Podľa politológa Pavla Baboša apely prezidentky Zuzany Čaputovej na premiéra Igora Matoviča nezaberajú a nefungujú. "Nemyslím si, že Richard Sulík (SaS) a Veronika Remišová (Za ľudí) idú za ňou, aby ju prosili, nech tlačí na Igora Matoviča. Táto predstava mi pripadá nereálna," poznamenal.

Do úvahy prichádzajú podľa Baboša akékoľvek možnosti. "Ak by sa dohodli na výmene ministrov, nie je nutná demisia alebo rezignácia premiéra. Ak by sa dohodli na výmene osoby na čele vlády, potom by musel najskôr Igor Matovič podať demisiu," dodal.

Z formálnej stránky funguje podľa neho vláda podľa demokratických štandardov. "Vláda funguje v podstate bezproblémovo. Má pravidelné zasadnutia, rozhoduje a plní si všetky funkcie, ktoré jej vyplývajú z ústavy. Rovnako tak parlament," poznamenal s tým, že hádky jej jednotlivých členov sú skôr otázkou kultúry vládnutia.

Stav klinickej smrti

Politológ Juraj Marušiak si myslí, že vláda je v tejto chvíli v štádiu klinickej smrti. Či sa z toho dostane, napovie až ďalší vývoj. Je presvedčený, že rozhodujúcim bude postoj predsedu vlády Igora Matoviča. "Naďalej dokazuje, že je schopný nepredvídateľných rozhodnutí i neočakávaných spojenectiev," upozornil politológ. "Aj túto situáciu sa bude snažiť využiť maximálne vo svoj prospech," doplnil.

Otázku zmien vo vláde v každom prípade spája s otázkou Matovičovho zotrvania na čele kabinetu. "Podľa môjho názoru, ak má prísť k rekonštrukcii, tak sa bude týkať postu premiéra, tak to napokon už postavili koaliční partneri," pripomenul. Zatiaľ však Marušiak nevidí ochotu premiéra ustúpiť. "V ostatných statusoch eskaluje konfrontáciu, nedá sa vylúčiť, že je ochotný riskovať aj predčasné voľby v záujme záchrany osobných preferencií," uviedol politológ. Nie je podľa neho vylúčená ani verzia menšinovej vlády. "A ak fantázii naozaj dáme priestor, tak je tu aj scenár vlády s tichou podporou Smeru. Javí sa to síce ako naozaj divoký nápad, ale v záujme záchrany svojej pozície by možno bol Matovič k niečomu takému schopný pristúpiť," naznačil politológ.

Ani zmena na poste premiéra však podľa Marušiaka neznamená, že vláda nemôže prísť opätovne do situácie, keď sa bude hovoriť o jej rozpade. "Závisí to od toho, či by s takouto zmenou Matovič súhlasil. No i tak, aj z nedávnej minulosti vieme, že takéto zmeny priniesli vnútrostranícke zhoršenie vzťahov. Pripomeňme si vzťah Fico - Pellegrini. A v strane, ktorá je budovaná okolo osobnosti vodcu, nie je vylúčené, že takáto zmena by neskôr znamenala, že koalíciu by definitívne pochoval rozkol v OĽANO," poznamenal Marušiak.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok