Ukrajinské nemocnice čelia rekordnému náporu, v Poľsku stúpajú nakazení

TA3 TASR
3.3.2021 12:49

V Poľsku pribudlo za posledný deň 15.698 nových prípadov nákazy koronavírusom a 309 súvisiacich úmrtí. Prírastok infikovaných je vôbec najvyšší od konca novembra a zároveň dvojnásobným v porovnaní s predchádzajúcim dňom. Ukrajina zaznamenala rekordný počet hospitalizovaných pacientov.

Tretia vlna v Poľsku naberá na obrátkach

Najnovšie údaje z Poľska nie sú už len potvrdením, že dochádza k tretej vlne pandémie, ale naznačujú, že táto nová vlna "naberá na obrátkach". DPA píše, že sedemdňový kĺzavý medián sa v Poľsku od 24. februára zvýšil približne o tretinu.

Námestník poľského ministra zdravotníctva Waldemar Kraska vyjadril znepokojenie nad narastajúcim počtom hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19, ako aj nad počtom osôb, ktoré sú odkázané na umelú pľúcnu ventiláciu. V Poľsku je v súčasnosti v nemocniciach s covidom vyše 15.500 pacientov, z toho vyše 1500 je napojených na ventiláciu.

Od začiatku pandémie zaznamenali v Poľsku už viac ako 1,72 milióna prípadov nákazy novým koronavírusom a vyše 44.300 súvisiacich úmrtí. Proti ochoreniu COVID-19, ktoré nový koronavírus spôsobuje, tam dosiaľ zaočkovali približne 2,2 ľudí, z ktorých takmer 1,2 milióna dostalo už aj druhú dávku očkovacej látky.

S hromadnou vakcináciou sa v Poľsku, podobne ako vo väčšine krajín EÚ, začalo 27. decembra, pričom medzi prvými zaočkovanými boli zdravotníci. Koncom januára začali očkovať aj seniorov nad 80 rokov. V súčasnosti očkujú už aj učiteľov.

Na Ukrajine vakcinujú len pár dní

Počet potvrdených prípadov infekcie koronavírusom na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 7235 na celkovo 1.364.705. Vyplýva to z údajov Systému monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany. Medzi novoinfikovanými sa nachádza 429 detí a 319 zdravotníkov, napísal ukrajinský minister zdravotníctva Maxym Stepanov na Facebooku.

Šéf ukrajinského rezortu zdravotníctva informoval, že za rovnaké časové obdobie pribudlo 3486 hospitalizovaných pacientov, čo je najviac od začiatku pandémie na Ukrajine. Chorobe COVID-19 podľahlo v priebehu uplynulých 24 hodín 185 ľudí, čím celkový počet obetí pandémie stúpol na 26.397. Z ochorenia sa za posledných 24 hodín uzdravilo 5118 ľudí, od začiatku pandémie už 1.182.036.

Vakcinačná kampaň sa na Ukrajine spustila len nedávno po tom, čo tam vo februári dorazilo prvých 500.000 dávok vakcíny od firmy AstraZeneca, vyrobenej v Indii, píše agentúra Reuters. Prioritne zaočkovaní sú zdravotníci a vojaci. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj bol zaočkovaný počas návštevy vojakov na Donbase, čím chcel presvedčiť skeptikov o účinnosti a bezpečnosti tejto očkovacej látky.

Z vládnych údajov vyplýva, že na Ukrajine sa proti koronavírusu odmieta dať zaočkovať 47 percent občanov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok