Bratislavský kraj radí: 5 krokov, ako sa skontaktovať s lekárom

TA3 TASR
3.3.2021 11:49

Bratislavský samosprávny kraj ubezpečuje, že väčšina ambulantných lekárov v aktuálnej pandemickej situácii ordinuje.

Bratislavský kraj radí: 5 krokov, ako sa skontaktovať s lekárom
TASR/AP

V súčasnosti však všeobecní lekári vybavia denne v priemere od 50 do 150 telefonátov, preto sa môže stať, že volajúcemu pacientovi jeho lekár nedvihne hneď. Kraj zároveň zverejnil pre obyvateľov návod, ako sa môžu v čase pandémie skontaktovať so svojim lekárom.

"S lekármi v kraji sme v denno-dennom kontakte a vidíme, že pracujú v nadštandardnom nasadení. Počet vyšetrení oproti rovnakému obdobiu z minulého roka nielenže neklesol, ale dokonca sa zvýšil," skonštatoval Tomáš Szalay, lekár kraja a riaditeľ odboru zdravotníctva Úradu Bratislavského samosprávneho kraja.

Pri počte vybavovaných telefonátov je podľa neho pochopiteľné, že telefónna linka zvykne byť obsadená. Dôvodom môže byť, že lekár práve telefonuje s iným pacientom, konzultuje stav pacienta so špecialistom alebo pacienta práve vyšetruje. Ak zároveň ambulancia nedisponuje moderným telefónom alebo mobilom, lekár nemá ako zistiť číslo volajúceho a nevie zavolať naspäť.

"Chápem, že ak sa pacient viackrát nedovolal svojmu lekárovi, môže byť frustrovaný," poznamenal Szalay. Riešením by podľa neho mohlo byť napríklad zakúpenie telefónnej ústredne, ktorá zoraďuje volajúcich do poradia. Šéf zdravotníctva kraja je presvedčený, že s takouto investíciou mohol pomôcť aj štát, apeluje tiež na dôslednú elektronizáciu pri uľahčovaní vystavovania PN. Upozorňuje taktiež na pribúdajúce situácie, keď pacient prichádza do nemocnice neskoro, lebo mal strach z hospitalizácie.

Návod, ako sa skontaktovať s lekárom

  1. Skontrolujte, či váš lekár v daný deň a v danú hodinu ordinuje. Aktuálne ordinačné hodiny všetkých ambulancií v kraji nájdete na webe e-vuc.sk.
  2. Ak Váš lekár neordinuje (môže byť PN, v karanténe, na dovolenke a pod.), na webe e-vuc.sk je uvedený zastupujúci lekár.
  3. Ak sa nedovoláte na prvýkrát, skúste to neskôr, prípadne vo viacerých časoch.
  4. Ak je na stránke e-vuc.sk uvedený e-mail do ambulancie, môžete lekára kontaktovať aj e-mailom.
  5. Ak sa opakovane v priebehu niekoľkých dní nedovoláte svojmu lekárovi a váš zdravotný problém si to vyžaduje, navštívte ambulantnú pohotovostnú službu (od 16:00 do 22:00 v pracovných dňoch a od 7:00 do 22:00 v dňoch pracovného pokoja).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok