Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Metóda bunkovej premeny vyliečila laboratórne myši s cukrovkou

Metóda bunkovej premeny vyliečila laboratórne myši s cukrovkou
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 3. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V zdravom pankrease pracujú hormóny inzulín a glukagón v tandeme, aby udržali hladinu cukru v krvi pod kontrolou, no niekedy sa tento vzťah rozpadne a vedie k ochoreniu, ktoré poznáme ako cukrovka. Pomocou bunkovej premeny sa však vedcom podarilo obnoviť túto chúlostivú rovnováhu a vyliečiť tak cukrovku u myší.

Rovnako ako zdravý pankreas reaguje na signály zvyšovania hladiny cukru v krvi vylučovaním inzulínových buniek, aby pomáhal spravovať glukózu, reaguje aj na pokles hladiny cukru v krvi produkciou hormónu známeho ako glukagón. Tento hormón je produkovaný alfa bunkami v pankrease a má účinok na uvoľňovanie glukózy späť do krvi, aby udržal energiu v tele niekoľko hodín potom, čo jeme. Medzi týmito dvoma hormónmi teda prebieha neustály a nevyhnutný cyklus, ktorý pomáha ľudskému telu zdravo riadiť hladinu cukru v krvi.

Táto slučka je stredobodom pozornosti novej štúdie vykonanej vedcami zo Southwesternskej lekárskej fakulte na univerzite v Texase, ktorí sa rovnako ako mnohí iní v tejto oblasti snažia riešiť stratu beta buniek produkujúcich inzulín v pankrease diabetikov. U diabetikov typu 2 je to výsledok inzulínovej rezistencie v telesných tkanivách, ktorá vedie k tomu, že beta bunky odumierajú vyčerpaním po nadmernej produkcii inzulínu, aby splnili tieto nenásytné potreby. U diabetikov 1. typu beta bunky umierajú v dôsledku autoimunitných reakcií.

Vedci sa rozhodli použiť umelo vyrobené proteíny nazývané ako monoklonálne protilátky, ktoré majú pomôcť imunitnému systému identifikovať a neutralizovať receptory glukagónu pri ochorení v myších modeloch. Tieto hlodavce boli geneticky upravené tak, aby utrpeli úbytok beta buniek, a napriek tomu vedci zistili, že týždenná dávka ich liečby protilátkami účinne znižovala hladinu ich cukru v krvi aj niekoľko týždňov po ukončení liečby a účinne myši vyliečila.

Zdravý ostrovček pankreasu s množstvom buniek produkujúcich inzulín (zlená farba) a buniek produkujúcich glukagón (červená farba) na ľavej strane v porovnaní s diabetickým ostrovčekom pankreasu napravo.

Počas liečby protilátkami sa preukázalo zvýšenie množstva buniek v pankrease, vrátane zvýšenia počtu beta buniek. Pomocou technológie nazývanej vyhľadávanie pôvodu na sledovanie sekvencie bunkových delení tím zistil, že niektoré z alfa buniek, ktoré produkujú glukagón, boli prevedené na beta bunky, ktoré produkujú inzulín.

Počas následných experimentov na viacerých laboratórnych myšiach bol tím schopný potvrdiť, že ošetrenie protilátkami malo rovnaký účinok, ako keď sa ľudskými alfa a beta bunkami injektovali hlodavce, a to v modeli, ktorý veľmi napodobňoval ľudský systém. Ukázalo sa tiež, že táto technika bola účinná proti strate beta buniek vyvolanej typom autoimunitnej reakcie spojenej s diabetom 1. typu. Vďaka tomu sa táto technika môže ukázať ako obzvlášť cenná.