Biochemik Čekan: Ak Sputnik neschváli EÚ, zaočkovať sa nedám

TA3
2.3.2021 12:10

Ruská vakcína Sputnik V je už na Slovensku, doviezli ju aj bez registrácie Európskej liekovej agentúry. Viacero politikov na tento krok reagovalo kriticky. Na sociálnej sieti sa vyjadril aj biochemik Pavol Čekan.

Biochemik Čekan: Ak Sputnik neschváli EÚ, zaočkovať sa nedám
TASR/Martin Baumann

Ctí si pravidlá Európskej únie

"Pokiaľ vakcínu Sputnik V neschváli Európska lieková agentúra, osobne sa ňou zaočkovať nedám," uviedol biochemik a CEO spoločnosti MultiplexDX Pavol Čekan na sociálnej sieti s tým, že ostatní majú slobodnú voľbu. Premiér Igor Matovič rokoval s odborníkmi v priebehu týždňa niekoľko dní, o Sputniku však vopred nevedeli. Výsledok tajnej operácie oznámil premiér s ministrom zdravotníctva až včera, na letisku v Košiciach.

Vakcíny prechádzajú schvaľovacím procesom, ktorý je podľa Čekana absolútne apolitický. "Neberiem ľuďom ich slobodnú voľbu, ale ctím si pravidlá Európskej únie. Keď schváli vakcínu EMA (Európska lieková agentúra), verím, že je bezpečná a efektívna," uviedol Čekan. Článok v prestížnom odbornom časopise Lancet, na ktorý sa viacerí odvolávajú, je podľa neho vedecký pohľad na situáciu. Regulačný a schvaľovací proces však pri Sputniku chýba.

Očakávajú dva milióny vakcín

Na košickom letisku pristála v pondelok februárová dodávka 200-tisíc vakcín pre 100-tisíc ľudí. Celkovo majú na Slovensko prísť dva milióny vakcín. Zmluvu s ruskou stranou podpísali v sobotu, podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajíčho je mimoriadne férová.

Podľa údajov z časopisu Lancet dosahuje adenovírusová vakcína Sputnik V, ktorú vyvinulo ruské Gamalejovo národné výskumné centrum epidemiológie a mikrobiológie v spolupráci s ministerstvom obrany v Moskve, účinnosť vyššiu ako 90 %. V týchto dňoch má podľa infektológa Pavla Jarčušku Európska lieková agentúra robiť inšpekciu v jednom z výrobných závodov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok