Chorvátsko je kandidát na dovolenkovú destináciu leta 2021. Aj s all inclusive službami

CK Satur/PR
1.3.2021 14:10

Chorvátsko má 1 244 krásnych ostrovov, more, ktoré patrí k najčistejším na svete a horské masívy s výhľadmi, z ktorých sa tají dych. Môže sa pochváliť mnohými kultúrno historickými, či prírodnými krásami, ktoré sú pod záštitou UNESCO. Má jednu z najrozmanitejších gastronómii a ich vína vyhľadávajú najvýznamnejší ľudia na svete. Aj toto sú dôvody prečo, sa môže stať TOP destináciou pre dovolenku v lete 2021.

Chorvátsko je kandidát na dovolenkovú destináciu leta 2021. Aj s all inclusive službami
CK SATUR

Chorvátsko je krajina, ktorá poskytuje možnosť oddychu, relaxu, ale aj adrenalínových športov, zábavy a množstvo krásnych zážitkov. Každý podľa svojich možností a nárokov si tu môže nájsť miesto pre svoju dovolenku, ale napríklad aj miesto na uzavretie manželstva, či romantickú svadobnú cestu.

Ako sa zmenilo Chorvátsko za posledné roky?

“Pred pár rokmi našincom stačil apartmán, do ktorého si vlastným autom priviezli všetky potraviny zo Slovenska. Dnes sú nároky turistov na oveľa vyššej úrovni a to po všetkých stránkach”, hovorí dlhoročná sprievodkyňa a delegátka Janka Domič. Začína to bezpečnosťou našich ľudí v samotnom Chorvátsku, ktorá je obzvlášť v týchto časoch na prvom mieste. Pokračuje kompletným vybavením ubytovania, ponukou rôznych druhov prepravy – vlastným autom, autobusmi, lietadlom, či loďou. A nároky tiež stúpajú aj z pohľadu zabezpečenia fakultatívnych výletov, či starostlivosti o deti počas pobytu v hoteli.

107958305-875032726353672-5512140007406229992-n_0a14036f-e64d-1301.jpg

“Často sa pri klientoch, ktorí už roky Chorvátsko nenavštívili, stretávam s názorom, že sú presvedčení o tom, že krajinu poznajú a dovolenka v Chorvátsku ich už nemá čím prekvapiť. Majú pocit, že ponúka iba more, kamienkové pláže a počas dovolenky nedostanú to, čo napríklad v iných destináciách. A často je to mierené najmä na stravovanie. A pritom Chorvátske hotely už dávno neponúkajú iba polpenziu. Práve naopak, drvivá väčšina hotelov poskytuje služby all inclusive alebo light all inclusive. Chorváti si všimli, že skladba klientov sa im za posledné roky výrazne zmenila, nielen zo Slovenska, ale aj z iných krajín, a tak rýchlo pochopili, že bez all inclusivu nových hostí nezískajú” hovorí Janka Domič, ktorá Chorvátsko a jeho kultúru pozná ako Slovensko.

Mnohí turisti ani netušia, že v Chorvátsku sú hotely napríklad iba pre rodiny s deťmi, ktoré sa zameriavajú na to, aby spokojná bola celá rodina. Orientujú sú na veľa kvalitných a zaujímavých animačných programov, ktoré uspokoja aj tie najväčšie nároky najmenších aj najstarších členov rodiny. V ponuke sú rovnako aj hotely určené iba pre dospelých. V týchto naopak hostia nájdu pokoj a program im šitý na mieru.

Za posledné roky sa výrazne k lepšiemu zmenila úroveň služieb aj pri ubytovaní v apartmánových domoch. Domáci modernizujú zariadenie apartmánov, prispôsobujú sa nárokom turistov v technickom vybavení a snažia sa zabezpečiť ich pohodlie po všetkých stránkach.

Aká bola minuloročná sezóna v Chorvátsku?

Celý svet poznačila pandémia koronavírusu. Napriek tomu Chorvátsko v roku 2020 bolo vyhlásené za jednu z najbezpečnejších dovolenkových destinácii na svete. “Napríklad jedna z najznámejších hotelových sietí Valamare mala otvorených 24 hotelov a 15 campingov. Pracovalo v nich vyše 4 400 ľudí. V ich kapacitách bolo ubytovaných 300 000 turistov. Za celú sezónu neochorel na koronavírus nikto z turistov ani zamestnancov. Pýtate sa, ako je to možné? Dodržiavali opatrenia a venovali veľkú pozornosť prevencii pred šírením ochorenia. Bez toho, aby turisti boli obťažovaní, pravidelne dezinfikovali všetky miesta, kde to bolo potrebné a výrazne posilnili počet personálu. O poriadok na izbách sa staralo viac chyžných a v reštauráciách zase obsluhovalo pri výdaji jedla a nápojov oveľa viac čašníkov, či kuchárov” dodáva delegátka Janka Domič, ktorá v Chorvátsku pôsobí už niekoľko rokov.

ck-satur_0a140370-e6fe-f963.jpg

Chorvátsko sa na letnú sezónu zodpovedne pripravuje aj tento rok. A to ešte lepšie a ešte náročnejšie. V prvom rade riešia príchod a odchod turistov do a z Chorvátska. Veď už od apríla začínajú lety z Viedne 4x týždenne do Dubrovníka, Splitu a Záhrebu. A v máji nahlásilo 36 leteckých spoločností spolu okolo 2 100 letov na pobrežie Chorvátska. Lietadlá budú pristávať v Zadare, Splite, Dubrovníku, ale napr. aj na ostrove Brač. A tak už teraz je jasné, že letná sezóna bude posilnená viacerými leteckými linkami. Na letecké dovolenky do Chorvátska s odletom z Bratislavy sa môžu tešiť aj Slováci, pretože CK SATUR plánuje spustiť vlastný charter.

Pre tých, ktorým nevyhovuje letecká doprava, je možnosť dostať sa k ,,slovenskému moru,, kvalitnými, najmodernejšími autobusmi, v ktorých sa rovnako, ako v lietadlách, dodržiavajú tie najprísnejšie bezpečnostné a hygienické opatrenia.

Slováci však pri ceste do Chorvátska často dávajú prednosť vlastnej doprave. Niet sa čo čudovať, veď chorvátska diaľnica bola vyhlásená za jednu z najbezpečnejších, najkvalitnejších a najkrajších diaľníc v Európe. Dobrou správou je, že ani tento rok sa nemajú zvyšovať poplatky za využitie diaľnice. Vodiči si ale budú musieť zvyknúť na to, že v Chorvátsku pribudli na cestách radary a kamery. Riskovať sa neoplatí ani s prekračovaním povolenej rýchlosti. Pokuty sú odstrašujúco vysoké.

Ako to aktuálne vyzerá v Chorvátsku?

Chorvátska vláda v týchto dňoch dokončuje bilaterálne dohovory s jednotlivými štátmi a EÚ o čo najbezproblémovejšom prechode chorvátskych hraníc. Hovoria o tom, že všetko musí byť tak, aby nikto, kto chce navštíviť Chorvátsko nebol diskriminovaný napr. za to, že nie je očkovaný proti koronavírusu.

”Chorvátsko zavádza po vzore označovania čistoty a kvality pláži modrou vlajkou aj označovanie hotelov. Tie, ktoré budú spĺňať všetky bezpečnostné a hygienické predpisy zamerané na ochranu proti koronavírusu, budú označené špeciálnym odznakom a budú považované za bezpečné hotely” hovorí Janka Domič.

Momentálne je Chorvátsko jednou z najlepších krajín v EÚ, čo sa týka šírenia koronavírusu a počtom zosnulých z dôvodu nákazy koronavírusom. Opatrenia sa sprísňujú iba tam, kde sa vyskytne väčší počet chorých. Otvorené sú terasy kaviarní, hotely, fitness centrá a deti chodia do školy. Rúška sa nosia iba v interiéry a v MHD. Vonku si treba dať rúško iba ak nie ste vzdialený 1,5 m od iných ľudí a podľa vlastného uváženia. Otvorené pre verejnosť sú múzeá, galérie, ale aj kostoly s obmedzeným počtom veriacich.

“Dobrou správou je, že sa nepripravuje žiadne zvyšovanie cien. Počasie je pravé jarné a ľudia sa začínajú kúpať v mori. Chorváti veria, že letná sezóna 2021 bude taká, akú si ju turisti vysnívali. Ony urobia pre to všetko, čo je v ich silách, rovnako, ako aj CK SATUR, pre ktorú pracujem už roky”, dodáva na záver Janka.

Vedeli ste, že:

  • GEO - magazín o cestovaní, ktorý sleduje 3,4 milióna čitateľov, uverejnil článok o najkrajších a najbezpečnejších miestach odporúčaných na dovolenku pre rok 2021 a spomína v ňom Split, Hvar, Šibeník, Rovinj, Pulu, Dubrovník, Trogir, Brelu, Supetar a ďalšie miesta v Chorvátsku

  • Lonely Planet, magazín Travel+ Leisure, zaradil dubrovnícku pláž Sv. Jakov medzi najlepšie pláže v Európe

  • Časopis Money INC zaradil Zadar, Dubrovník a Plitvické jazerá medzi top európske destinácie roku 2021. Dokonca Dubrovník je momentálne štvrtým najkrajším mestom na svete.

TIPY, AKTUALITY A ZAUJÍMAVOSTI O CESTOVANÍ VÁM PRINÁŠA CK SATUR

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok