Štát bude mať k dispozícii o stovky miliónov viac, ako sa očakávalo

TA3 SITA
15.2.2018 10:01

Rozpočet Slovenska bude mať k dispozícii v nasledujúcich rokoch o stovky miliónov eur viac, ako sa pôvodne očakávalo. Analytici rezortu financií z Inštitútu finančnej politiky totiž v aktuálnej daňovej prognóze navýšili odhad daňových a odvodových príjmov na tento rok o 150 mil. eur, pre budúci rok o 297 mil. eur a pre rok 2020 o 255 mil. eur.

Štát bude mať k dispozícii o stovky miliónov viac, ako sa očakávalo
SITA/AP

Prognóza počíta so zmenami

Môže za to pozitívny vývoj ekonomiky. "Vyšší odhad vychádza z aktuálneho výberu daní a odvodov, ako aj novej makroekonomickej prognózy. Za vyšším výberom stojí najmä pozitívna situácia na trhu práce a rastúca spotreba domácností," uvádza sa v komentári IFP.

Na druhej strane negatívny vplyv bude mať nová legislatíva. Prognóza daňových a odvodových príjmov napríklad už počíta aj so zmenami týkajúcimi sa 13. a 14. platu, ktoré majú byť oslobodené od daní a odvodov.

Výber daní je úspešnejší

Pri jednotlivých daniach analytici ministerstva financií znižujú odhad výnosu dane z príjmov právnických osôb. Aktuálna predikcia spresňuje aj odhad výpadku príjmov pre zrušenie daňovej licencie. Znižuje sa tiež výhľad výnosu spotrebných daní, najmä pri minerálnom oleji.

Na druhej strane rastie úspešnosť výberu dane z pridanej hodnoty, ktorej výber bude vyšší aj vplyvom silnejšej spotreby domácností. Rastúca mzdová báza podporí aj rast príjmov z odvodov na sociálne a zdravotné poistenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok