Mladík povraždil na strednej škole 17 ľudí, predtým ho vylúčili

TA3 TASR
15.2.2018 06:12

Páchateľom stredajšej streľby na floridskej škole, ktorá si vyžiadala najmenej 17 mŕtvych, bol bývalý študent vylúčený pre bližšie nešpecifikovaný disciplinárny delikt. Informovala o tom televízia CNN s odvolaním sa na vyjadrenie okresného šerifa Scotta Israela.

Pózoval so zbraňou

Páchateľ zverejňoval veľmi "znepokojujúce" príspevky na internetových sociálnych sieťach. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP s odvolaním sa na vyjadrenia miestnych predstaviteľov a páchateľových bývalých spolužiakov.

Podľa jedného zo študentov, ktorý utiekol pred smrtiacou streľbou, 19-ročný Nikolas Cruz zverejnil na sieti Instagram fotografiu, na ktorej pózoval so strelnou zbraňou. Podľa neho išlo ináč o plachého mladíka. Iný spolužiak tvrdil, že Cruz na Instagrame zdieľal príspevok o zabíjaní zvierat a že si v záhrade svojho domu nacvičoval streľbu zo vzduchovky.

Správal sa vraj zvláštne

Úrady uviedli len to, že skúmajú mimoriadne znepokojujúce príspevky, ktoré zadržaný strelec ešte pred útokom zverejnil na internete, avšak neuviedli bližšie podrobnosti. Podľa svedectiev spolužiakov bol však údajne vylúčený kvôli bitke s novým priateľom svojho bývalého dievčaťa. Niektorí tvrdia, že sa v priebehu posledného roka začal správať čudne.

Podľa informácií miestnych úradov sa Cruz v minulosti nejakú dobu liečil na klinike duševného zdravia, kam však prestal dochádzať pred vyše rokom. Neexistovali však žiadne indície, že by mohol byť nebezpečný pre svoje okolie.

Zisťujú, čo sa stalo

Podľa šerifových slov bol 19-ročný Nikolas Cruz, vyzbrojený minimálne jednou poloautomatickou puškou AR-15 a viacerými zásobníkmi, uviedla agentúra AP. Dvanásť obetí zahynulo priamo vo vnútri školskej budovy. Dve mŕtve telá sa našli pred školou a ďalšie na neďalekej ulici. Dve ďalšie osoby neskôr zomreli na následky zranení.

V miestnych nemocniciach podľa šerifa hospitalizovali 14 ľudí. Vyšetrovatelia zatiaľ len postupne začínajú zisťovať, čo sa na strednej škole Marjory Stonemanovej Douglasovej v meste Parkland na juhu amerického štátu Florida vlastne stalo.

Nekládol odpor

Študenti a zamestnanci školy v panike vybiehali z budovy, v ktorej zasahovali príslušníci špeciálnej jednotky. Páchateľa podľa šerifa zadržali neďaleko školského areálu, pri zatýkaní nekládol odpor. Do Parklandu dorazili už aj vyšetrovatelia FBI.

V Bielom dome zrušili v spojitosti so streľbou každodenný tlačový brífing. Prezident Donald Trump sa okamžite telefonicky spojil s floridským guvernérom Rickom Scottom a ponúkol mu pomoc zo strany federálnych úradov. Prezident tiež na Twitteri vyjadril svoju sústrasť s obeťami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok