Očkovanie na východe: Kraje zriadili veľké vakcinačné centrá

TA3 TASR
27.2.2021 12:30

V Prešovskom a Košickom kraji otvorili veľkokapacitné očkovacie centrá. V pilotnej fáze v nich plánujú zaočkovať viac ako šesťtisíc ľudí.

Veľkokapacitné centrá na očkovanie proti ochoreniu COVID-19 otvorili v sobotu ráno Košický samosprávny kraj a Prešovský samosprávny kraj. V Košiciach centrum funguje až do utorka 2. 3. v priestoroch Strednej odbornej školy na Ostrovského ulici, v Prešove je to počas soboty Športová hala Hotelovej akadémie na Baštovej ulici. K ich zriadeniu došlo na základe poverenia ministerstva zdravotníctva.

ockovanie08-27-2-2021763278_0a140370-2b8f-0af6.jpg

Očkuje sa vakcínou AstraZeneca, ktorá je určená ľuďom do 55 rokov. V košickom krajskom centre chcú počas štyroch dní zaočkovať 5200 ľudí, primárne malo ísť o učiteľov, menší záujem z ich strany umožnil očkovanie aj pre ďalšie vyčlenené skupiny. "K dnešnej 8. hodine sme mali nahlásených vyše 400 ľudí, avšak musím povedať, že v piatok (26. 2.) ich bolo len 20, takže ten počet sa rapídne zvyšuje a veríme, že tých 5200 dávok využijeme," uviedol predseda KSK Rastislav Trnka. Ocenil, že prihlasovanie na očkovanie sa v piatok otvorilo aj pre šoférov medzimestskej autobusovej dopravy, vodičov mestskej hromadnej dopravy, predavačov, cestárov, ktorí sa starajú o údržbu ciest, a ďalšie skupiny z kritickej infraštruktúry.

Infektológ Pavol Jarčuška v tejto súvislosti skonštatoval, že najefektívnejším opatrením v boji s ochorením COVID-19 je čo najviac očkovať. "Všetky vakcíny, ktorú sú v súčasnosti na trhu EÚ, sa vyznačujú tým, že sú kvalitné a bezpečné," povedal. Očkovacie centrum je otvorené od 8.00 do 17.00 h s hodinovou prestávkou. Každý, kto bol zaradený do zoznamu očkovania, je informovaný o presnom čase prostredníctvom SMS správy.

V Prešove chcú počas soboty zaočkovať 1500 ľudí. "Už v najbližších dňoch pripravíme očkovacie centrá aj v Poprade a Humennom, a potom aj v Bardejove a Starej Ľubovni, takže postupne z tých 1500 chceme prejsť na 9500 ľudí, ktorých by sme očkovali v priebehu jedného víkendu, respektíve týždňa," povedal predseda PSK Milan Majerský.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok