Ako zmeniť obľúbené recepty na zdravšie alternatívy?

TA3
2.3.2021 11:15

Ľudia často rozdeľujú jedlá na zdravé a “klasické”. Prejsť na zdravú stravu je potom pre nich o to ťažšie, pretože majú pocit, že sa musia vzdať všetkých svojich obľúbených receptov.

Ako zmeniť obľúbené recepty na zdravšie alternatívy?

To však rozhodne nie je pravda. Pokiaľ je človek ochotný spraviť niekoľko (na prvý pohľad nenápadných) zmien, môže drasticky vylepšiť nutričné hodnoty v podstate akéhokoľvek pokrmu a pritom zachovať jeho pôvodnú chuť. Neveríte? Na 5 receptoch vám dokážeme, že prechod na zdravú stravu môže byť naozaj jednoduchý.

1. (Ne)falšované zdravé fašírky

Ani šťavnaté a chutné fašírky nemusia byť strašiakom pre vašu váhu a postavu. Stačí, ak tučné bravčové mäso vymeníte za rozmixovaný cícer doplnený o nastrúhanú zeleninu. Túto zmes potom použijete rovnako ako mleté mäso a spolu s vajciami, koreninami a strúhankou z neho vyformujete vaše zdravé fašírky. Bezmäsitá alternatíva ku klasickým fašírkam vás poteší nielen chuťou, ale aj nutričnými hodnotami. Namiesto tuku z mäsa prijme váš organizmus kvalitné bielkoviny z cíceru či cukety a taktiež aj množstvo vitamínov z mrkvy, respektíve kalerábu.

23_c0a80501-b289-f515.png

(Menej hriešne) palacinky

Problémom klasických palaciniek nie je len množstvo cukru, ale najmä bielej múky. Pre zdravšiu alternatívu môžete pridať napríklad rozmixovaný banán, ktorý okrem objemu dodá  aj zdravšiu formu cukru či napríklad aj draslík. Cukor môžete (v závislosti od toho, aký zrelý je banán) potom úplne vynechať. Sladkú chuť zvýrazníte pridaním vanilky alebo škorice, ktoré výborne zastúpia chýbajúci cukor. Ak chcete úplne alebo aspoň čiastočne vynechať bielu múku, môžete použiť napríklad zmes ovsenej, mandľovej či kokosovej múky, vďaka čomu budú palacinky obsahovať viac vlákniny a lepšie vás tak zasýtia.

22_0a140370-b2a7-509e.png

3. Bezvýčitková pizza

Pizzu ste tu zrejme naozaj nečakali, že? Aj túto kalorickú bombu však môžete veľmi jednoducho zmeniť na vyvážené a ľahké jedlo. Opäť je dôležité zamerať sa na múku. Tú môže nahradiť napríklad karfiol. Stačí ho rozmixovať na “ryžu” a spolu s vajcom (a bylinkami podľa chuti) spracovať na cesto (najskôr ho však trošku opečte na panvici a vyžmýkajte z neho vodu). Ochutiť ho môžete malým množstvom syra, napríklad parmezánu. Ten síce trochu zvýši kalórie, dodá však skvelú chuť a i tak to bude stále zdravá alternatíva k obyčajnej múke.

19_0a140370-b2d3-7ce9.png

4. Umiernené lasagne

Ďalší príklad toho, že aj vysoko kalorické jedlá je možné upraviť do “prijateľnejšej” podoby. Tentokrát pomôže cuketa. Ako iste viete, lasagne sa z veľkej časti skladajú z cestovinových plátkov, ktoré síce výborne chutia, obsahujú však naozaj veľa kalórií, ktoré navyše pochádzajú z bielej múky. Aspoň čiastočne ich však môžete nahradiť cuketou, ktorú si nakrájate na tenké plátky a použijete rovnako ako cestoviny.

21_0a140370-b2fa-e4dc.png

5. Brownies plné zeleniny

Po zdravom obede, zdravý dezert. Ani tu by ste te však podľa chuti netipovali. To, čo robí tieto brownies zdravými, je fazuľa a avokádo. Hoci táto kombinácia neznie práve najsladšie, vo výsledku ju naozaj vôbec neucítite. Získate však vláčnu konzistenciu a navyše aj množstvo zdravých tukov a bielkovín. Veľmi ľahko si navyše môžete vytvoriť aj bezlepkovú či dokonca vegánsku alternatívu ku klasickým brownies.

20_0a140370-b318-010b.png

5 receptov ako 5 dôkazov, že aj klasické, vysoko-kalorické jedlá môžu mať zdravé a pritom rovnako chutné alternatívy. Stačí suroviny ako je mäso či múka vymeniť za rôzne druhy ovocia a zeleniny, ktoré dodajú požadovanú konzistenciu i chuť, a zároveň uberú receptom na kalóriách. Neprehliadnuteľným benefitom je navyše aj oveľa väčšie množstvo vitamínov, ktoré z týchto pokrmov získate.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok