10 dôvodov, prečo stráviť Veľkú noc na Arube

CK SATUR/PR
26.2.2021 13:53

Na ploche 180 kilometrov štvorcových, čo je približne polovica rozlohy Bratislavy, sa na severnom cípe Južnej Ameriky z tyrkysového mora vynára tropický ostrov Aruba. Čo ponúka svojím návštevníkom a prečo sa tam vybrať už počas Veľkej noci?

10 dôvodov, prečo stráviť Veľkú noc na Arube
CK SATUR

Z celého Karibiku nad Arubou vládne najstálejšie počasie. Celý rok sa teplota vzduchu šplhá ku 30°C a teplota mora ku 28°C, pretože sa geograficky nachádza mimo pásma tropických búrok, a tak je aj návšteva ostrova vhodná kedykoľvek. A práve teraz je, aj bez zložitých procesov a dokonca s odletom z Viedne, dostupná aj počas Veľkej noci.

Ostrov je autonómnou súčasťou Holandska, preto nie sú pre Slovákov potrebné ani víza, len platný cestovný pas. Pri vstupe do krajiny sa aktuálne vyžaduje cestovné poistenie a negatívny výsledok PCR testu, nie starší ako 72 hodín, vykonaný na Slovensku alebo absolvovať testovanie priamo na letisku na Arube.

1. Koktejl arubských pláží

Pieskové pláže farby ako biela múka, farba mora presne taká o akej snívate, slaný morský vánok, hrejúce slnečné lúče a najmä typická karibská pohoda, ktorú môžete zažiť na 15 nádherných plážach. Palm Beach sa radí medzi najobľúbenejšie s dĺžkou viac ako 3 km a je naozaj palmová, s hotelmi, barmi, reštauráciami a obchodmi. Práve na nej nájdete rezorty medzinárodných hotelových sietí, jedným z nich je aj päťhviezdičkový RIU Palace Aruba, ktorý ponúka komfortné ubytovanie s al inclsuive službami aj počas Veľkej noci.

Široká pláž Eagle Beach získala ocenenie v roku 2019 ako 3. najlepšia pláž sveta a okrem hviezd tu hniezdi aj najviac korytnačiek. More je plné života pri pobrežnom koralovom útese Mangel Halto. Ale aj celkom pokojnú pláž s exotickou lagúnou Baby Beach nájdete na juhu ostrova.

aruba1_0a14036f-e87a-3e54.jpg

2. Aruba "dushi tera" alebo Aruba krásna zem

To sú slová, ktoré znejú v miestnej hymne a ospevujú ostrovnú krásu, kde žije viac ako 100 000 obyvateľov, ale až neuveriteľných 90 národností hovoriacich holandsky, papiamentom, anglicky a španielsky. Kultúrny vplyv je tu cítiť z celého sveta a v rámci Karibiku je celkom výnimočný.

3. Ostrov pre každého

Je moderný aj koloniálny, vhodný pre rodiny s deti, pre romantikov, pre dobrodruhov, ktorí vyhľadávajú aktívnu dovolenku, ale i tých, čo obľubujú oddych a relax. Ostrov sa radí medzi najbezpečnejší v Karibiku, kde si môžete požičať auto a objavovať ho podľa svojich predstáv. Miestni obyvatelia vám s úsmevom kedykoľvek radi pomôžu.

aruba2_0a140371-ec72-5f3a.jpg

4. Dobrodružstvo nielen pre deti

Zábavu a ideálne s poznávaním nového si môžete užiť v tropickej záhrade motýľov v časti Palm Beach, kde si pokojne nažívajú tie najfarebnejšie druhy. Priateľské zvieracie objatia môžete zažiť na farme oslíkov, ktoré sa stali súčasťou ostrova už pred 500 rokmi, keď boli jediným dopravným prostriedkom. Malá zvieracia záhrada Philip sa môže pochváliť 50 exotickými zvieracími druhmi z celého sveta.

5. Bonbini alebo vitajte u veselých plameniakov

Unikátna pláž Flamingo resp. Plameniakov je úžasná, veselá, exotická, magická. Elegantné ružové plameniaky tu milujú plytkú vodu a dotvárajú rozprávkový nádych celému malému súkromného ostrovu Renaissance. Vybrať sa sem môžete fakultatívne alebo byť priamo ubytovaní v hoteli Renaissance a prežiť nádhernú ružovo tyrkysovú karibskú dovolenku.

aruba3_c0a80401-ed0d-5b87.jpg

6. Od safari na jeepoch po túry v národnom parku Arikok

Jedna z najlepších možností ako spoznať ostrov je na 4x4 jeepoch sami alebo so sprievodcom. Objavovať môžete pobrežie alebo vnútrozemie ostrova. Národný park Arikok je miestnym pokladom a zaberá 20 % územia, kde okrem fauny a flóry sú tu aj jaskyne Quadirikiri a Fontein s originálnymi indiánskymi maľbami, nezvyčajné lávové formácie a najvyššia hora Jamanto Hill. Nechýbajú ani pieskové duny Boca Prin.

aruba4_c0a80501-ed7b-5266.jpg

7. Koloniálny Oranjestad a farebný San Nicolas

Hlavné mesto Oranjestad má okrem holandského štýlu aj karibský koloniálny, ktorý je plný pestrých žltých, modrých a červených budov. Pevnosť Zoutman, mestská radnica či námestie Daniel Leo sú perfektnou ukážkou arubskej architektúry. Skvelé nákupy si môžete užiť v nákupnom stredisku Renaissance Marketplace. Na juhu ostrova zas očaruje malé farebné mestečko San Nicolas s pomaľovanými ulicami. Fantastické kreácie obrovskej ryby či ľudských portrétov vás budú sprevádzať ulicami počas príjemnej podvečernej vandrovky.

aruba5_0a14036f-ede4-bcdb.jpg

8. Božská rastlina aloe a ikonický strom divi-divi

Aloe od 19. storočia patrí medzi najdôležitejší exportný artikel, keď už aj v tomto období rástla až na 2/3 ostrova. Návšteva továrne patrí medzi zaujímavé náhľady od histórie rastliny až po najnovšie možnosti jej využitia. Zvláštne potočený strom divi-divi pripomínajúci veľkú bonasi je umeleckým dielom prírody, ktorého rast usmernil aj severo-východný vietor.

9. Morský bazén

Ďalšia atrakcia Aruby je kúpanie sa v prírodnom morskom bazéne Natural Pool na východnom pobreží. Najlepšie je sa sem vydať ráno cez NP Arikok na terénnom aute. Potom už len zísť ku hučiacim a burácajúcim vodám Karibiku a užiť si celkom iné kúpanie.

aruba6_0a14036f-ee50-3f46.jpg

10. Romantika pri západe slnka

Aruba ponúka fantastické západy slnka, ktoré si môžete vychutnať aj na lodi alebo katamaráne s karibským rumovým koktejlom v ruke a nechať sa len tak ľahko unášať morským vánkom a šumom vĺn. Vrelo odporúčame skvelé jedlo servírované v reštauráciách na pláži Eagle, keď sa slnečná ohnivá guľa pomaly utápa v nekonečných vodách.

aruba7_0a14036f-eec8-7db2.jpg

Dovolenka na Arube je prísľubom oddychu od náročných dní, spoznávania nových miest, no najmä dokonalých pláží Karibiku. Nadchne tak romantikov, ale aj rodiny s deťmi či skupiny priateľov.

TIPY, AKTUALITY A ZAUJÍMAVOSTI O CESTOVANÍ VÁM PRINÁŠA CK SATUR

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok