Ľuďom z EÚ vyhoveli. Británia schválila takmer všetky žiadosti o pobyt

TA3 TASR
25.2.2021 17:22

Británia schválila 97 percent žiadostí európskych občanov, ktorí chcú v krajine zostať žiť aj po odchode Spojeného kráľovstva z EÚ. Vyplýva to z najnovších údajov, ktoré vo štvrtok zverejnila britská vláda.

Ľuďom z EÚ vyhoveli. Británia schválila takmer všetky žiadosti o pobyt
TASR/AP

Do 31. decembra, keď Británia oficiálne opustila EÚ, tamojšia vláda posúdila viac ako 4,5 milióna takýchto žiadostí. Okrem občanov EÚ o povolenie pobytu v Spojenom kráľovstve žiadali aj občania z krajín Európskeho hospodárskeho priestoru a Švajčiarska, približuje agentúra DPA.

Najvyšší počet žiadostí podali britským úradom občania Poľska, nasledovaní Rumunmi, Talianmi, Portugalcami a Španielmi. Približne 54 percent z nich získalo tzv. štatút usídlenia a 43 percent predbežný štatút usídlenia. Tri percentá podaných žiadostí boli stiahnuté samotnými žiadateľmi, alebo boli zamietnuté či neplatné. Ostatní občania EÚ, ktorí budú chcieť Britániu navštíviť alebo sa tam presťahovať, budú musieť pravdepodobne požiadať o víza. Briti žijúci v členských krajinách EÚ tam musia požiadať o povolenie na pobyt do 30. júna, píše DPA.

Štatút usídlenia vytvorili pre občanov EÚ, ktorí v Británii pred brexitom žili päť alebo viac rokov bez dlhších pobytov mimo krajiny. Predbežný štatút usídlenia sa týka všetkých ostatných, ktorí v Británii do 31. decembra 2020 žili menej ako päť rokov. Po uplynutí päťročnej lehoty však budú môcť požiadať o príslušnú zmenu štatútu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok