Fico chce moderný, úsporný a rozumne intervenujúci štát

SITA
2.5.2012 16:03

Globálna kríza podľa predsedu vlády Roberta Fica spôsobila odmietnutie tézy o nadradenej úlohe trhov a minimálnom štáte, jeho vláda sa preto nevzdá možnosti zasahovať do ekonomiky.

Fico chce moderný, úsporný a rozumne intervenujúci štát
SITA

Za kľúčovú úlohu si vláda kladie ozdravenie verejných financií, ale podľa premiéra sa to nesmie udiať na úkor slabých a chudobných. "Nemôžu to byť peňaženky chudobných ľudí, ktoré budú niesť zodpovednosť za krízu, ktorú spôsobili bohatí a silní," nazdáva sa. Kabinet preto odmieta zvyšovanie DPH, čo by podľa Fica poškodilo predovšetkým ľudí s nízkymi a strednými príjmami.

Fico pripustil, že čitateľ mohol od programového dokumentu čakať viacej čísel. Ten však obsahuje všeobecné politiky a trendy, ktorými chce vláda svoje ciele dosiahnuť. Konkrétne čísla vyplynú z rokovaní v Rade solidarity a rozvoja, do ktorej budú prizvaní sociálni partneri. V rade solidarity preto padne rozhodnutie, ako bude vyzerať zvýšená daň z príjmov fyzických osôb a firiem alebo či bude zavedená daň z finančných transakcií. "Bolo by správne, etické a morálne zaviesť takúto daň," myslí si o dani z transakcií premiér, ktorému v parlamentnej sále načúval tiež prezident Slovenska Ivan Gašparovič aj predsedníčka Ústavného súdu SR Ivetta Macejková, ktorí sa prišli na predstavenie vládneho programu osobne pozrieť. Vláda zároveň prijatie zásadných opatrení viaže na súhlas sociálnych partnerov.

Pod ťarchou súčasných problémov sa podľa premiéra Slovensko nemôže spoliehať na opatrenia so strednodobou a dlhodobou účinnosťou. "My musíme problémy riešiť dnes a zajtra," podčiarkol. Integrálnou súčasťou ozdravovania financií preto bude podpora hospodárskeho rastu a zamestnanosti. K takejto filozofii sa podľa Fica hlásia európske inštitúcie aj jeho vláda. "Toto je európska cesta, my sme v Európe a chceme aj európsku cestu používať," vyhlásil.

Diaľnice sa budú aj v budúcnosti budovať formou PPP projektov a vláda chce zároveň nastaviť "vyvážené" súťažné podmienky. "Ľahko vyhrá ten, kto ponúkne polovičnú cenu zo skutočných nákladov. Len zostáva po ňom spálená zem - nedokončené úseky, nezaplatené faktúry," upozornil. Kabinet sa zároveň zamyslí nad tým, ako sa jednoduchšie dostať k možnosti stavať. "Budeme hľadať také riešenie, pri ktorom sa vysporiadanie pozemkov k stavbám dopravnej infraštruktúry zásadne zjednoduší," povedal.

V programovom vyhlásení si Ficova vláda stanovila desať priorít, pričom najdôležitejšou je ozdravenie verejných financií. Vláda chce ďalej znížiť vysokú nezamestnanosť mladých ľudí a systematicky riešiť problém dlhodobej nezamestnanosti. V oblasti práva si za úlohu stanovila zvýšiť jeho vymožiteľnosť a likvidovať korupciu na všetkých stupňoch spoločnosti. Zameria sa tiež na konsolidáciu verejného zdravotníctva s dôrazom na finančnú stabilizáciu. V zahraničnopolitickej oblasti si za kľúčovú úlohu dala posilnenie spoluzodpovednosti za plnenie strategických cieľov Európskej únie a zároveň presadzovanie oprávnených záujmov Slovenskej republiky v Európskej únii.

Taktiež chce efektívne využiť prostriedky z fondov Európskej únie na modernizáciu a rozvoj štátu a spoločnosti. Ficov kabinet plánuje posilniť hospodársku, sociálnu a územnú súdržnosť spoločnosti, založiť dlhodobé tendencie pre hospodársky, sociálny, environmentálny a vedecko-technický rozvoj Slovenska a pre zlepšenie kvality života. Chce byť vládou otvorenou všetkým vrstvám slovenskej spoločnosti aj prostredníctvom vytvorenej Rady solidarity a rozvoja za účasti partnerov sociálneho dialógu.

Po tom, čo Fico ukončil svoj takmer hodinový prejav, predseda parlamentu schôdzu prerušil, aby sa o vládnom dokumente hovorilo vo výboroch. Schôdza bude rozpravou k programovému vyhláseniu pokračovať vo štvrtok o 14:00. Tradične možno očakávať dlhú debatu a ostrú kritiku z opozičných lavíc.

Programové vyhlásenie vlády

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok