Tymošenková je podľa súdu vinná zo zneužitia právomocí

TASR
11.10.2011 07:12

Bývalú ukrajinskú premiérku Juliu Tymošenkovú uznal dnes súd v Kyjeve vinnou zo zneužitia právomocí v súvislosti s podpísaním zmluvy o dodávkach ruského zemného plynu v roku 2009.

Tymošenková je podľa súdu vinná zo zneužitia právomocí

Verdikt vyniesol sudca Rodion Kirejev. Výška trestu zatiaľ nie je známa, prokurátor však žiadal pre opozičnú líderku trest siedmich rokov väzenia nepodmienečne. Tymošenková pri čítaní verdiktu sedela. Pred vstupom do súdnej siene vyhlásila, že rozsudok nič nezmení na jej živote ani na politickom boji.

Pred budovou súdu v kyjevskom okrese Pečerskij sa zhromaždilo asi 5000 prívržencov opozície, ktorí na verdikt reagovali prejavmi rozhorčenia. Na bezpečnosť dohliadalo asi 100 príslušníkov polície.
Bývalej šéfke kabinetu hrozí väzenie za to, že začiatkom roka 2009 uzavrela pre Ukrajinu údajne nevýhodnú zmluvu o dodávkach ruského zemného plynu. Žaloba tvrdí, že ukrajinský štát tak prišiel o 1,5 miliardy hrivien (137 miliónov eur).

Kontroverzný súdny proces na kyjevskom súde, ktorý kritizovali USA aj EÚ, sa po troch mesiacoch zavŕšil 30. septembra.

Tymošenková označila proces za politicky motivovaný, zinscenovaný jej politickým rivalom prezidentom Viktorom Janukovyčom. Sama trvala na svojej nevine, ale predpovedala,  odsudzujúci verdikt.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok