Chorým chce pomôcť nová stránka. Radí, ako zvládnuť covid doma

TA3
23.2.2021 14:57

Ľudia nakazení počas pandémie stále nevedia nájsť zrozumiteľné informácie o tom, aká vážna je ich situácia, ako sa liečiť doma, či kedy ísť do nemocnice. Pomôcť im v tom má nová stránka CovidHelper.sk.

Chorým chce pomôcť nová stránka. Radí, ako zvládnuť covid doma
SITA/AP

Pacienti, ktorí po nakazení ostávajú doma, sú často dezorientovaní v tom, čo majú vlastne robiť. Ani ich najbližší často nevedia, ako im môžu pomôcť. Lekári poradia, aké vitamíny alebo lieky môžu užívať, no ľudia v domácej liečbe sú viac-menej odkázaní sami na seba.

Práve tejto skupine chorých má pomôcť nový portál CovidHelper.sk. Človek vyplní krátky dotazník, ktorý individuálne zhodnotí jeho zdravotný stav a poradí, ako sa liečiť. Vyplnenie dotazníka trvá asi desať minút.

Okrem skupiny aktuálne chorých, sa stránka zameriava aj na ľudí, ktorí majú pretrvávajúce zdravotné problémy po prekonaní nákazy. Príznaky môžu mať rôznu formu, na Slovensku však zatiaľ neexistujú špecializované pracoviská, kde by sa týmto problémom venovali.

Stránku vytvorili piati odborníci Juraj Bárdy, Miroslav Beblavý, Dagmar Ceľuchová Bošanská, Katarína Gažíková a Roman Hauptvogel. Odbornú pomoc im poskytli Dominika Fričová z Neuroimunologického ústavu SAV a hlavná odborníčka MZ SR pre všeobecné lekárstvo dospelých Adriana Šimková.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok