Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ultrafialová televízia môže prispieť k lepšiemu pochopeniu vízie zvierat

Ultrafialová televízia môže prispieť k lepšiemu pochopeniu vízie zvierat
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 2. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Na rozdiel od človeka môže veľa zvierat vidieť ultrafialové svetlo. Ak sa na sledovanie ich vizuálneho vnímania použije obrazovka, mala by teda skutočne fungovať v UV spektre. Presne to poskytne výskumníkom novo vyvinutá „ultrafialová televízia“.

Prototyp zariadenia pomenovaný ako UV-TV bol vyvinutý tímom austrálskych vedcov na Queenslandskej univerzite. Zatiaľ čo bežná televízna obrazovka produkuje svoje farby založené na miešaní základných farieb z červenej, zelenej a modrej farby (RGB), nová UV-TV obrazovka pridáva do vzorca fialovú a ultrafialovú farbu. Každý pixel je pritom tvorený piatimi LED diódami, čiže jedna dióda pre každú farbu.

To znamená, že rozlíšenie UV-TV obrazovky je dosť nízke. Na obrazovke, ktorá má rozmery 4 x 5 centimetrov je to tak len 8 x 12 pixelov. Podľa tímu vedcov to však stačí na analýzu toho, ako vnímanie ultrafialového svetla pomáha rôznym zvieratám porozumieť svetu okolo.

Obrazovka televízora UV-TV s rozmermi 4 x 5 cm má rozlíšenie 8 x 12 pixelov.

Tím začal nedávno študovať víziu rýb z rodu Amphiprion ocellaris (Klaun očkatý alebo aj Nemo), ktoré majú na rozdiel od ľudí videnie citlivé na ultrafialové svetlo. Výskum už ukazuje, že biele pruhy na týchto rybách tiež odrážajú aj UV žiarenie, takže tím predpokladá, že farebné UV signály môžu byť použité na vzájomné rozpoznanie sa a môžu byť zapojené do signalizácie dominancie v rámci ich sociálnej skupiny.

Vedci dúfajú, že vďaka technológii UV-TV obrazovky sa podaria ďalšie objavy o tom, ako sa určité zvieratá správajú, interagujú a myslia.

Klaun očkatý pozerá vysielanie na UV-TV.