Slovenské národné parky sa dostali do trojice najkrajších v Európe

TA3 TASR
22.2.2021 09:30

Národné parky na Slovensku vyhodnotil britský webový portál saveoneenergy.com ako tretie najkrajšie v Európe. Za najkrajší slovenský národný park pri tom určil Muránsku planinu. Informoval o tom hovorca Slovenskej lesníckej komory Dávid Hančinský.

Slovenské národné parky sa dostali do trojice najkrajších v Európe
TASR/Branislav Caban

Podľa hovorcu Slovenskej lesníckej komory sa ukazuje, že spolužitie človeka a prírody je realita a nie niečo, čomu treba brániť. "Na Muránskej planine sú to hlavne slovenskí lesníci, ktorí týmto dokazujú, že sa o prírodu Slovenska aj v národných parkoch dokážu dobre postarať," zdôraznil.

Takto hodnotil britský portál saveoneenergy.com najkrajšie parky v Európe.

Podľa neho lesníci svojou starostlivosťou zabezpečili, že lesy sú zelené, zdravé a plnia si tak všetky svoje ďalšie funkcie. "Popri dreve ako obnoviteľnej suroviny a dlhodobého úložiska uhlíka poskytujú ľudom čistý vzduch, vodu, lesné plody, oddych v tôni stromov. Taktiež poskytujú domov množstvu zvierat. Vďaka lesníkom je tu ešte hlucháň, vlk, rys, medveď, kuvik vrabčí, orol skalný, mačka divá a mnoho ďalších živočíchov," priblížil.

Okrem toho sa lesníci s miestnymi obyvateľmi celé stáročia starajú aj o lúky, ktoré kosia alebo sú spásané koňmi. "Na Muránskej planine je tiež polodivoký chov nášho plemena koní norik muránskeho typu, ktorý zabezpečujú Lesy SR. Je to jedna z rarít, ktoré ponúka toto krásne územie obhospodarované lesníkmi a miestnymi ľuďmi," doplnil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok