Dovolenka v Grécku je vždy dobrá voľba. Ako si vybrať pravý ostrov?

CK SATUR/PR
19.2.2021 15:50

“Grécke ostrovy, grécke ostrovy, nekonečné leto ich ešte prežiari…” To sú slová britského spisovateľa Lorda Byrona, ktorý sa rozplýval nad gréckymi ostrovmi. Ale z toľkých ostrovov, ako vybrať ten najlepší pre letnú dovolenku? Prinášame vám exkurziu po 23 najkrajších gréckych ostrovoch pre leto 2021.

Dovolenka v Grécku je vždy dobrá voľba. Ako si vybrať pravý ostrov?
CK SATUR

1. Syros

Najlepší ostrov pre: kultúru a mimo hlavnej sezóny

Syros, hlavné mesto Kyklád s dedinami a domami, ktoré pripomínajú biele kocky cukru. Pestré mesto Ermoupoli z 19. storočia je postavené Benátčanmi. Aj dnes je tu silne cítiť taliansku architektúru na mramorových námestiach, benátskych domoch alebo v menšej kópii slávnej opery La Scala. Ostrov Syros je známy festivalmi a rôznymi predstaveniami tancov, digitálnym umením, filmom, klasickou hudbou, džezom a gréckym blues “rembetiko”, ktoré spopularizoval miestny hudobník Markos Vamvakaris. Syros bol kedysi centrom stavieb lodí a v Neoriu je stale funkčná lodenica. Vďaka lodnému priemyslu vo Vaporii a Poseidonii boli postavené krásne domy.

st-nicolas-and-vaporia-district-syros-island-greece-panoramio_c0a80501-c1e3-c95b.jpg

Fantastické taverny ponúkajúce čerstvné ryby sú Ambela, CIliovassilemar na pláži, Allou Yallou v dedine Kini, kde určite ochutnajte homára. V Ermoupoli sú skvelé reštaurácie na ulici Androu: Ousyra, kde vám šefkuchár vyčaruje neskutočne vynikajúce cestoviny a šaláty. Django Gelato ponúka ten najlepší figový sorbet na svete, ale za ochutnanie tu stojí určite aj oriešková zmrzlina. Čarovnú atmosféru má reštaurácia Mazi, ktorú dotvára zelená vinná réva a farebná bougainvillaea. Pred tým, než odídete nezabudnite ochutnať sladké loukoumi a syr San Michalis od Perkasa. Ak ste milovníci slnečných okuliarov navštívte Zylo, kde ich ponúkajú drevené a ručne vyrobené.

2. Sifinos

Najlepší ostrov pre: najchutnejšie jedlo

Sifnos má povesť ako “ostrov jedla”, ktoré tu preslávil Nicholas Tselementes napísaním prvej kuchárskej knihy o gréckom jedle v roku 1910. Zabudnite na souvlaki a moussaku: tu ochutnajte pečený cícer revitháda a jahňacie na červenom víne mastello.Tradičné jedlá sa pripravujú pomalým pečením v peciach na drevo. Ak ste milovníci hrnčiarstva, navštívte Atsonios pottery, ktoré je v prevádzke už od roku 1870. V čarovnom Artemonas nájdete tie najuchtnejšie mandľové sladkosti pripravané tradičným domácim spôsobom od roku 1933. A priamo z pláže a kľudne aj v plavkách ochutnejte v reštaurácii Omega 3 exotické baby-calamari tempura, údeného úhora v sviežej melónovej polievke s wasabi, alebo cícerový sorbet s marhuľovým džemom a píniovými orieškami. V roku 2020 energetický šéfkuchár z Omega 3 Giorgos Samoilis otvoril tavernu Cantina v čarovnom zálive Seralia pod stredovekou dedinou Kastro. Čerstvé homáre putujú priamo z mora a servírované so špagetami chutia neskutočne lahodne.

sifinos_0a140370-c20e-bb13.jpg

3. Hydra

Najlepší ostrov pre: predĺžený víkend a umenie

Vždy každý vie, keď na ostrov pride grécky zberateľ umania Dakis Joannou na jeho pomaľovanej jachte Guilty. Každé leto Joannou pozýva zahraničných špecialistov, aby na ostrove vytvorili špecifickú inštaláciu. Dokonca na výstavy používajú aj miestnu školu. Na Hydre nejazdia autá, preto je tu pokojný život, ideálny pre umeleckú tvorbu. Hydru miloval aj Leonard Cohen. Aténski umelci tu majú “Školu krásneho umenia” v dome zo šedých skál nad prístavom. Dom z 18. storočia, kde sa kedysi vyrábali koberce dnes používajú hudobníci pre výbornú akustiku.

picturesque-hydra-greece-44149687694_0a14036f-c23f-95c6.jpg

Za menej ako dve hodiny sa sem dostanete loďou z Atén. Najmä sem prichádzajú na víkend grécki umelci, aby videli a boli videní. Najrušnejšia časť je pri prístave, kde sú reštaurácie, bary a neodmysliteľnou súčasťou sú mačky a somáre. Ale pozrite, kto tu je! Olivia Palermo v Pirate Bar a Chloë Sevigny v plážovom bare Hydronetta. Tu nikoho netrápi, či sú tu skvelé pláže. Miesto na slnenie sa dá nájsť aj na skalnatých výbežkoch a odtiaľ si môžete zaplávať v priezračnom čistom mori.

4. Milos

Najlepší ostrov pre: najfotogenickejšie a dramatické pobrežie

Každý pozná sochu krásnej Venuše (od 19. storočia ju hrdo vystavuje Louvre) z ostrova Milos. Tento vulkanický ostrov ukrýva v sebe veľa krásy, najmä 70 pláží na nádhernom a rôznorodom pobreží a veľa minerálnych prameňov. Kúsok po kúsku sa Milos objavuje i naďalej. Dramatickosť ostrova podčiarkujú biele útesy Sarakiniko, zátoka Papafragas, a farebné lodné domy “syrmata” medzi skalami a morom. V časti Klima a Mandrakia urobíte tie najlepšie fotky.

milos-flickr_c0a80401-c271-b761.jpg

5. Serifos

Najlepší ostrov pre: prírodu a čistotu

Na Serifos sa doplavíte z Atén za tri hodiny. Stále trochu spiaci kykladský ostrov Serifos sa pýši pieskovými plážami skvelými pre letný oddych, ktoré si tu radi privlastňujú rôzni zahraniční umelci. K tým najkrajším plážam sa dostanete buď loďou, peši alebo na oslíkovi. Medzi tie najkrajšie patria Kalo Ambeli, Vagia, Skala. Preto je dobre si prenajať aj motorový čln v prístave Livada. Na pláži Sikamia ochutnajte čerstvé ryby v taverne Anna. Na kaskádovitom vŕšku Hora nenájdete žiadne skvelé hotely, či drahé butiky, ale určite ochutnajte feniklový koláč a raki v reštaurácii Stou Stratou, pozrite si keramiku v Karameio a započúvajte sa do gréckeho tradičného folklóru.

1200px-serifos-church_0a140370-c297-13a0.jpg

6. Amorgos

Najlepší ostrov pre: hlboké modré more a rozľahlý priestor

Nie je až také jednoduché sa dopraviť na ostrov Amorgos. Rýchlo-lode bojujú so silným vetrom a veľkým trajektom cesta z Atén trvá 8 hodín. Keď vystúpite v spiacom prístave Katapola, prvé čo vás upúta okrem útulných reštaurácií (skvelé sú Prekas a To Mouragio) je nápis: “Vitajte na Amorgose. Nik vás tu nenájde”. A to je cieľom pre tých, ktorí hľadajú kľud, relax, samotu, púť ku kláštoru Hozoviotissa stojacim 300 metrov nad morom. Svoj kúsok raja tu nájdu aj milovníci turistiky a potápači. Farba mora tu má million odtieňov modrej a je prizračne čistá. Dokonca aj turistické chodníky sa volajú “Modré chodníky”, lebo more a nebo je v každom smere cesty.

amorgos-flickr_c0a80501-c2e5-4021.jpg

Ostrov má menej ako 2000 obyvateľov, ale nespočetné množstvo kôz, ktoré dotávarjú ostrovu svojský šarm a možno aj tak trochu hippie štýl. Ale nájdete tu aj rušné nočné bary ako Jazzmin Hore, kde si môžete zahrať backgammon, Pergalidi v Langade vám vykúzli chutný bylinkový nápoj a džezové tóny, a v bare Seladi v Tholarii si vychutnáte krásne výhľady aj na hviezdne nebo.

7. Paxos

Najlepší ostrov pre: skutočný pokoj, kľud a vysoká úroveň

Jedným z najmenších ostrovov v Iónskom mori je práve Paxos. Nepreslávili ho žiadne 5-hviezdičkové hotely (lebo tu ani nie sú), či pieskové pláže (tie tu tiež nie sú), ale je to jednoznačne nádherné more a tri malé prístavy, že je len ťažko vybrať ten najkrajší. V prístave Loggos je bar Taxidi, kde často vyhráva živá hudba. Kaviareň Lakka má najlepší výhľad na prístav a jachty. Hlavný prístav Gaios je charakteristický pre svoju benátsku architektúru. Na pláži Monodendri v tieni olivových stromov si pochutnáte na francúzskom toaste a Piña Colade. Určite si požičajte motorový čln a spoznajte tak pobrežie ostrova, alebo si zájdite aj na susedný ostrov Antipaxos.

kaltsonisi-island-paxos-greece_0a14036f-c30d-7e3e.jpg

Viac o gréckych ostrovoch v našom turistickom sprievodcovi.

8. Santorini

Najlepší ostrov pre: svadobnú cestu

Možno je to už romantické klišé, ale tie výhľady sú tu neodolateľné. Pred 3500 rokmi tu došlo k vulkanickej explózii, ktorá vytvorila kaldéru, zanechala na plážach čierny piesok, mohutné útesy a legendy o Atlantíde. To, čo tu skutočne však existovalo, bolo minojské mesto Akrotiri, ktoré archeológovia doslova vyhrabali z popola. Rastie tu hrozno Assyrtiko a vyrába sa víno Vinsanto. Počas dovolenky na Santorini sa sa môžete ísť previesť ku kráteru Nea Kameni alebo ku horúcim prameňom Palia Kameni. Skvelú romantickú večeru a ešte krajší výhľad nájdete v reštaurácii Botargo.

clipboard01_0a140370-c83a-6bc0.jpg

9. Kefalónia

Najlepší ostrov pre: rodinnú dovolenku

Ostrov, ktorý zničilo silné zemestrasenie v roku 1953, akoby povstal z popola a opäť ožil v roku 2001 pri nahrávaní filmu Mandolína kapitána Corelliho, kde hrala krásna Penélope Cruz. Kefalonia sa pýši jednou z najkrajších pláží na svete, Myrtos s nádhernou dramatickou scenériou. V národnom parku Ainos žijú srny a divé kone. Nenechajte si ujsť jazdu na jeepoch a spoznávať tak ostrovné safari. Najkrajšie dediny sú určite Assos a Fiskardo, tak ich neprehliadnite. John Galliano aj Jon Bon Jovi ochutnali morské špeciality a mieste víno Robola v taverne Tassia vo Fiskarde. Na ochutnávaku vína zájdite do mesta Lixouri do Haritatos Esate. Ak milujete šnorchlovanie, vydajte sa spoznávať Dafnoudi alebo Emblissi.

clipboard01x_0a14036f-c8f6-05c9.jpg

10. Korfu

Najlepší ostrov pre: skvelú atmosféru a sviežu zeleň

Korfu je zeleným smaragdom v Iónskom mori. Kozmopolitné hlavné mesto má benátsky, britský a francúzsky šarm. Večerné prechádzky po najkrajšej promenáde na Balkáne si užijete na námestí Liston v hlavnom meste, ktoré vám možno pripomenie parížsku ulicu Rivoli. Skvelý vínny bar a bistro Salto nájdete v starej časti mesta.

clipboard010x_c0a80501-c93b-1d36.jpg

Celý ostrov leží v zeleni, čo zas miestami môže pripomínať Toskánsko. Olivy, pastelové dedinky a štýlové staré domy. Ak si v rybárskej dedine Agini prenajmete motorový čln, zájdite ku zálivom Nissaki, Agios Stefanos alebo Kerasia. Tieto zálivy nadchli aj Lawrenca Durrella v 30 rokoch minulého storočia (pozrite si seriál Bratia Durrellovci z tohto prostredia, ktorý veľmi dobre vystihuje danú dobu). Skvelé vinárstvo nájdete v Ambelonas, kde pripravujú aj chutný krém brûlée s kumquatom.

11. Ithaka

Najlepší ostrov pre: grécké mýty a pravú lásku

Podľa gréckych mýtov, Homerov veľký hrdina Odysseus bol vraj kedysi kráľom na Ithake. Dodnes tu po ňom ostli ruiny paláca z 8. storočia pred n.l. Ostrov je skutočným skvostom, s nádhernými zákutiami, čistou tyrkysovou vodou a hustým porastom. V kostole Anogi nájdete krásne byzantské fresky (kľúč si pýtajte v dedinskej kaviarni, kde vám jej majiteľ zatiaľ pripraví chutné jedlo).

pl-na-ostrove-ithaka_0a14036f-cb2e-ffac.jpg

Z Anogi vedie veľmi pekná túra do Kioni, miniatúrnemu prístavu, kde v kaviarni Spavento ochutnejte osviežujúce frappe, zmrzlinu alebo výborný koktejl. V rybárskom prístave Frikes sú kvalitné reštaurácie ako napríklad Ageri. V meste Vathy je úžasný bar Mylos. Pláže sú tu prevažne malé a kamienkové, ale more je tu neskutočne čisté a prizračné.

12. Folegandros

Najlepší ostrov pre: autentickosť a bohémsky štýl

Hlavné mesto Hora je síce maličké, ale plné kaviarní, raki barov a sympatických taverien, kde odporúčame ochutnať hustý grécky jogurt s medom a orieškami. Z Hory vedie zigzag chodník ku krásnemu kostolíku Panagia. Skúste sa tam vybrať skoro ráno, aby ste videli očarujúci východ slnka. Folegandros v preklade znamená ‘tvrdé železo”, pretože v starovekom Grécku tu nebolo veľa úrody. Dnes tu rastú ovocné stormy. Kamienkové zátoky nájdete v Katergo, Ambeli a Livadaki. Nad zálivom Agios Nikolaos, reštaurácia Papalagi servíruje veľké krevety a celé grilované chobotnice. Na presuny k zálivom, môžete využiť vodné taxíky. Na ceste späť sa zastavte v taverne Mimis alebo Synantisi v Ano Meria a ochutnajte ostrovnú špecialitu matsata, dusené kozľacie alebo zajačie mäso s domácimi cestovinami.

folegandros-4683742-1280_c0a80401-cb72-2c5b.jpg

13. Mykonos

Najlepší ostrov pre: luxusné hotely, párty a zábavu

Mykonos bol známy už dávno pre svoje dlhé nočné párty. A kedysi jeho prázdne ale krásne pláže zmenil cestovný ruch, preto tu dnes je veľa luxusných hotelov, reštaurácií, barov, kde do rána vyhráva hudba. Sem prichádzajú svetové hviedzy, aby ostrovu dodali svoj hviedzy ráz. Luxusné jachty tu brázdia okolité morské brehy. V zálive Super Paradise je vždy rušno a najmä v gay bare Jackie O. Ak by ste z toľkého ruchu boli unavení, zájdite si do taverny Fokos na výborný šalát a jahňacie, alebo do reštauárcii Kiki s krásnym výhľadom na záliv Agios Sostis. Za históriou sa určite vydajte loďou na susedný ostrov Delos, kde sa nachádza chrám zasvätený pre boha Apolóna.

mykonos-depositphotos-12797127-original_0a140370-cba0-5232.jpg

14. Tinos

Najlepší ostrov pre: tradičné dedinky a skvelé taverny

Tinos má viac ako 50 dedín a každá z nich vypadá rozprávkovo. Pyrgos je známy výrobkami z mramoru a miestni obyvatelia si preto radi svoje domy zdobia rôznymi kúskami. V dedinke Volax zas nájdete tradičné pletené košíky, ktoré sem podľa legendy zhodil z nebies samotný Zeus. V dedinke Agapi, čo v preklade znamená “láska”, si v jedinej taverne môžete pochutnať na feniklovej špecialite. Tinos má aj svoje zaujímavé festivaly, ako festival artičokov alebo medu. Vynikajúco chutí rizoto a karamelizovaná chobotnica v Thalassaki, v zálive Isternia bay. A z baru Exomeria sa zadívajte na podmanivý horizont.

Tinos je len 15 minút vzdialený od Mykonosu, ale napriek tomu je tam pokoj. Snáď najrušnejšie je tu 15. augusta, keď ortodoxní veriaci vykonávajú náboženskú púť ku kláštoru Panagia Evangelistria, aby pobozkali ikonu Panny Márie. Je to jedno z najposvätnejších miest v Grécku. Tinos je stále nedotknuý, sú tu osamotené kaplnky, pieskové pláže a celý ostrov vonia tymiánom, ktorý tu po kopcoch rastie skoro všade.

15. Kréta

Najlepší ostrov pre: minojskú kultúru, aktívne dobrodružstvo a slnko po celý rok

Najväčší grécky ostrov a miesto, kde sa narodil Zeus. Kréta má veľa krásnych pamiatok a tiež nádherných pláží, zálivov a tajuplných zákutí. Slnko sit u môžete užiť celý rok. Nádherná je tu jar, keď všetky kopce pokryje svieža zeleň. Minojský palác Knossos určite navštívte (je otvorený od 8 hodiny ráno), Aptera a Malia sú tiež krásne archeologické lokality. 16 km dlhý kaňon Samariá je najznámejším na Kréte, ale inak ich tu je ďalších 50. A spoločnosť vám budú robiť divé kozy kri-kri. Nádherný je aj kaňon Aradena v divokom regióne Sfakia, ktorý vyúsťuje v jaskyni Marmara v Líbyjskom mori. Nájdete tam vynikajúcu krétsku tavernu Dialiskari.

elafonisi2_0a140371-cbd8-0771.jpg

Pri meste Agios Nicolaos je luxusné stredisko Elounda s nádhernými plážami a výhľadmi. Údolia Amari a Apokoronas sú obklopené olivovníkmi a pomarančovníkmi. Vraj najkrajšie pláže podľa Kréťanov sú Ligres, Sougia a Kedrodassos. Na Kréte si užijete aj to najlepšie jedlo, väčšinou organické, veľmi chutné miestne syry, med, olivový olej, kozľacie, zajačie, či bravčové mäso na veľa spôsobov. A ku tomu nesmie chýbať ani obľúbený nápoj ouzo či raki.

16. Patmos

Najlepší ostrov pre: mystiku a krásne vily

Patmos preslávil najmä stredoveký kláštor sv. Jána, kde sa nachádzajú byzantské relikvie. Jedinečné biele mesto Hora s historickými domami sa datuje do obdobia 16. storočia. Ak máte radi ruch a zábavu zájdite si do baru Astivi alebo Stoa, či na maličké námestie Agia Lesvias v meste Hora. Plážový život si užijete na Psili Ammos alebo Livadi Geranou. Nezabudnuteľnú večeru zažijete v Benetos alebo Lambi. Na ostrove nie je letisko. Z Atén sa sem loďou doplavíte za 9 hodín.

patmos-1948687-1280_c0a80401-cc2b-ded8.jpg

17. Symi

Najlepší ostrov pre: čarovné zátoky a najkrajší prístav

Malý ostrov Symi má najkrajší prístav v Grécku, ktoré dotvárajú neoklasické budovy v broskyňovej či marhuľovej farbe. V 19. storočí ich nechali postaviť obchodníci, ktorí obchodovali s korením a špongiami. Za poznávaním sa vydajte po 500 schodoch na vrch ku akropole. Najznámejším pútnickým miestom je kláštor Panormitis. Medzi píniami a cyprusovníkmi je ukrytých na ostorove viac ako 100 kláštorov. Pláže Ayios Yorgos Disalonas a Marathounda sú dostupné len pešo alebo loďou. Ostrov má úžasnú tropickú mikroklímu. V taverne Tholos si nenechajte ujsť miestnu špecialitu, vyprážané malé krevety.

simi_0a14036f-ccd7-cdf7.jpg

18. Naxos

Najlepší ostrov pre: nekonečné pieskové pláže

Kedysi ostrov Naxos zbohatol vývozom zemiakov, syra a mramorom. Dnes je to cestovný ruch a to najmä pre nádherné pláže. Západá časť ostrova je posiata jemným pieskom, kde sú pláže Agios Prokopios a Agia Anna vhodné pre tých najmenších. Čím postupujete viac na juh, pláže sú viac divokejšie. Na pláži Plaka, si môžete zajazdiť na koni cez pieskové duny, pláž Mikri Vigla je vhodná na windsurfing a kitesurfing, a priezračnú vodu si užijete v Kastraki.

naxos-2020-08-20-16-chora-grotta-and-vintzi-beaches_0a140370-cd07-49dc.jpg

Ochutnejte svieži miestny citrónový likér kitron v destilárni Vallindras v Halki alebo domáce víno, či syr arseniko pod platanovým stromom v dedine Ano Potamia. Ani sa netreba diviť, že Herodotus opísal Naxos ako 'najšťastnejší ostrov'.

19. Astypalea

Najlepší ostrov pre: útek od rušných dní

Jednoduchý, prirodezený spôsob života, bez stresov, plný kľudu a pokoja dostatočne vystihuje Astypalea. Na ostrov sa dá priletieť denne z Atén. Z každého kopca je tu nádherný výhľad na mesto Hora, či z benátskeho hradu až ku pobrežiu Skala. Ochutnajte šafránové sušienky. V bare Castro nájdete magickú terasu s osviežujícimi nápojmi. Citrusovníkmi oklopená je pláž Livadi, ktorá je veľmi príjemným miestom na oddych. V zálive Vatses nájdete plážový bar a na pláži Kaminakia je fantastická taverna Linda, kde určite dostanete na tanier najlepšiu pečenú kozľacinu. Ak chcete byť celkom sami, prenajmite si motorový čln v rybárskej dedine Maltezana a vydajte sa ku malým ostrovčekom Koutsomiti a Kounoupes. V lagúne Vathy objavíte na skalách 2500 rokov staré erotické nákresy. Nájdete tu jedinú tavernu Galini, čo v preklade znamená “mier”.

astypalaia-chora-and-port_0a14036f-cd3b-8d2d.jpg

20. Zakynthos

Najlepší ostrov pre: plážovú dovolenku pre rodiny s deťmi

Zakynthos alebo aj Zante je populárny najmä pre príjemné pláže, zelené kopce a nekonečné modré Iónske more. V južnej časti ostrova sú prírodné rezervácie, kde žijú korytnačky. Krásna pláž je Xigia s vyvierajúcim podzemným prameňom a pláž Porto Limnionas pôsobiaca exoticky medzi píniovými stromami. Loďou zo Skinari sa vydajte ku Modrej jaskyni a pláži s vrakom lode obklopenej bielym útesom. Z Keri sa dostanete na ostrov Marathonisi, kde sú tiež korytnačky. Vnútrozemie ostrova je hornaté so spiacimi kamennými dedinkami. Túry alebo bicyklovanie je meľmi príjemné medzi píniovými stromami. Park Askos Stone obývajú srny, ale zazrieť môžete aj činčilu. Nad prístavom v Aleste sa vypína benátsky hrad.

zakynthos_c0a80501-cd80-8da4.jpg

21. Rhodos

Najlepší ostrov pre: cestovanie v čase

Keď po II. svetovej vojne, spisovateľ Lawrence Durrell pricestoval na Rhodos, videl ho veľmi zdevastovaný. Aj padnutý Rhodský kolos sa celkom vytratil a bol rozobraný na stovky kúskov. Neskôr sa však ostrov stal jednou z najžiadanejších turistických destinácií. V hlavnom meste Rhodos sa nachádza stredoveká citadela, byzanské kostoly, rímske ruiny, synagógy, minarety. V slávnom meste Lindos je krásna akropola a pod ňou zas čarovné zátoky a nádherné výhľady. V reštauráčii Mavrikos sa dajte zlákať na chutné chobotničky. Zlatý piesok si užijete na pláži Glystra, Tsambika a Fourni. Vnútrozemie ostrova pokrývaú alpské lesy, vrch Attavyros, hrad Monolithos. V Agios Nikolaos Foundoukli nájdete staré fresky a milovníci antických ruín si prídu na svoje v Kamiros. Na celkom južnom výbežku Prasonisi sa stretáva Egejské more so Stredozemným.

depositphotos-3763736-original-akropole-v-lindu-rhodos_0a14036f-cdce-997b.jpg

22. Skiathos

Najlepší ostrov pre: leňošenie na piesočnej pláži s dobrou knihou

Skiathos je vyhľadávaným ostrovom pre rodiny s deťmi a pláže so super jemným pieskom. Susedné ostrovy, pokojný Alonnisos a Skopelos, ktorý preslávil film Mamma Mia! patria do Sporadského súostrovia. Ostrov má najlepšie pláže Grécka, akou je napríklad Koukounaries na juhu ostrova s tyrkysovou farbou mora. Tie, ktoré sú na severe ostrova sú dostupné len pešo cez píniové stormy. Dokonalá a idylická je Elia pláž, kde určite zažijete kúsok raja. Pri západe slnka ožíva hlavné mesto a ulica Papadiamantis ponúka tie najlepšie nákupy suvenírov, kožených výrobkov, korenín či byliniek. Za miestnymi špecialitami nezabudnite zájsť do Ergon deli. Najrušnejšie reštaurácie sú pozdĺž prístavu. Vychtnajte si chaldené pivo Mythos a nechajte sa tak unášať pravou gréckou atmosférou.

23. Lefkada

Najlepší ostrov pre: námorníkov, surferov a superstar pláží

Lefkada je jednoducho neskutočne nádherná. Zo severu je dostupná z gréckej pevniny cez most. Najbližšie ku Lefkade sa nachádza medzinárodné letisko v Preveze a odtiaľ je to necelých 45 minút do hlavného mesta Lefkas. To bolo zničené v roku 1950 počas zemestrasenia a dnes je vybudované v menšom modernom mestskom štýle, ktoré je pre Grécko typické. Dych berúce sú na Lefkade však pláže Egremni a Porto Katsiki v západnej časti ostrova. Na juhu sú fantastické pláže pre windsurfing, a to Vassiliki alebo Sivota. Pre kite-surfing je obľúbený záliv Agios Ioannis. V letovisku Nidri nájdete obchody, kaviarne, bary a oproti na mori leží ostrov Scorpios. Tavernu Errikos na ostrove Meganisi obľubujú miliardári z celého sveta. Zájdite si sem do baru Mylos, aby ste mohli pozorovať očarujúci západ slnka. V centre ostrova sa nachádza dedina Karya, kde je zaujímavé textilné múzeum a v Eglouvi si môžete zahrať backgammon pod starým platanom.

foto_0a140370-ce1f-890e.jpg

Grécke ostrovy sú pestré a ten svoj si nájdu všetky vekové kategérie, páry, rodiny s deťmi ale aj partie priateľov. Dovolenka v Grécku tak naplní všetky očakávania.

TIPY, AKTUALITY A ZAUJÍMAVOSTI O CESTOVANÍ VÁM PRINÁŠA CK SATUR

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok