Olympijský slalom žien presunuli, hry komplikuje silný vietor

TA3 SITA
14.2.2018 06:17

Silný vietor zapríčinil odloženie na stredu naplánovaného slalomu žien na zimných olympijských hrách v kórejskom Pchjongčchangu. Po novom sa uskutoční v piatok 16. februára, časy ešte definitívne potvrdia organizátori.

Otvoriť pretek mala Vlhová

Pôvodne sa "valentínska" súťaž mala začať o 2.15 h SEČ (10.15 h miestneho času) jazdou slovenskej reprezentantky Petry Vlhovej, štart pre nepriazeň počasia posunuli na 3.45 h SEČ. Približne 30 minút pred plánovaným odloženým štartom súťaž definitívne presunuli na piatok. Okrem Vlhovej mali byť v hre aj ďalšie tri Slovenky - s deviatkou Veronika Velez-Zuzulová, s číslom 54 Barbara Kantorová a s číslom 55 Soňa Moravčíková. To už teraz neplatí, keďže piatok sa berie akoby nová súťaž, čiže dôjde aj k novému žrebovaniu čísel.

"Čo narobíme, vždy je to tak, že keď sa zrušia preteky, nanovo sa musí žrebovať," reagoval Timotej Zuzula, tréner Veroniky Velez-Zuzulovej. "A či sme radi, že to dnes zrušili? Nie sme nadšení, ale rešpektujeme to, vietor bol príliš silný. To bol jediný dôvod. Veronika aj Peťa už schádzajú do dediny, popoludní príde na rad kondičný tréning a zajtra po súťaži v obrovskom slalome ešte tréning slalomu. Dôležité je tiež držať sa v teple," doplnil T. Zuzula.

Prezident ich nestihne

Stredajší ženský slalom mal byť zo slovenského pohľadu jednou z ostro sledovaných súťaží XXIII. ZOH v Pchjongčchangu. Petra Vlhová sa vzhľadom na úspešnú sezónu vo Svetovom pohári netajila medailovými ambíciami a Veronika Velez-Zuzulová zasa chcela dôstojne zakončiť úspešnú kariéru. Na preteky do Centra zjazdového lyžovania Jangpchjong zavítal aj prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska či šéf Slovenského olympijského výboru Anton Siekel.

"Na slalom som sa tešil najviac, som smutný z toho, že ho neuvidím. Po dnešnom hokeji odlietam domov. Na druhej strane, je dobré, že to zrušili. Čo ak by zafúkalo práve proti našim reprezentantkám," vyjadril sa Andrej Kiska.

"Vždy je nepríjemné, keď sa niečo také udeje a na tejto olympiáde to začína byť pravidlo, Verím však, že naše reprezentantky to nevyruší v ich pokoji a sústredenosti. Sú obe dokonalé profíčky a novej situácii sa určite dobre prispôsobia," uviedol A. Siekel.

Zmeny z hodiny na hodinu

Kým Veronika Velez-Zuzulová absolvuje v dejisku ZOH 2018 iba slalom a záverečnú tímovú súťaž, Petre Vlhovej sa menia plány doslova z hodiny na hodinu. Už v pondelok mala absolvovať obrovský slalom, ktorý zatiaľ preložili na štvrtok 15. februára (1. kolo - 10.00 h / 2.00 h SEČ, 2. kolo - 13.45 h / 5.45 h SEČ). Aktuálne sa teda dozvedela, že olympijský"obrák" by mala predsa len absolvovať pred slalomom, ktorý má byť až v piatok.

"Snažíme sa, aby v tíme nebola nervozita. Vnímame olympiádu ako obyčajné preteky a presuny súťaží berieme tak, ako to je. Každý v našom tíme si robí svoju robotu čo najlepšie," povedala. Petra Vlhová ešte po pondelkovom odložení obrovského slalomu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok