Dobré správy, hlásia vedci. Skúmali imunitu po prekonaní Covidu

TA3 TASR
18.2.2021 16:39

Imunita získaná po prekonaní nákazy novým koronavírusom by mala byť relatívne stabilná. Ukazujú to výsledky štúdie Lekárskej univerzity v Innsbrucku, ktoré boli zverejnené vo štvrtok

Dobré správy, hlásia vedci. Skúmali imunitu po prekonaní Covidu
TASR

Ako dlho zostanú protilátky?

Vedci v tirolskej obci Ischgl, obľúbenom lyžiarskom stredisku, ktoré sa vlani stalo ohniskom nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, už po druhý raz skúmali, ako dlho zostávajú protilátky po infikovaní prítomné v ľudskom organizme a na akú dobu zaisťujú imunitu. Na štúdii Lekárskej univerzity v Innsbrucku sa už vlani v apríli zúčastnilo takmer 80 percent obyvateľov Ischglu. Z výsledkov vtedy vyplynulo, že 51,4 percenta z 1473 účastníkov malo v tele protilátky proti koronavírusu, čo znamenalo, že prekonali nákazu.

V novembri 2020 zorganizovali úrady na opätovné dobrovoľné testovanie. Zúčastnilo sa na ňom zhruba 900 obyvateľov obce Ischgl, 801 z nich vo veku 18-89 rokov absolvovalo i prvé testovanie. Prítomnosť protilátok len mierne klesla a malo ich 45,4 percenta obyvateľov. "Napriek miernemu poklesu koncentrácie protilátok v porovnaní s prvou štúdiou môžeme hovoriť o relatívne stabilnej imunite," zhodnotila výsledky virologička Dorothee von Laerová, ktorú citovala stanica ORF.

O kolektívnej imunite sa zatiaľ hovoriť nedá

"Dobré správy z Ischglu," komentoval výsledky štúdie rektor Lekárskej univerzity v Innsbrucku Wolfgang Fleischhacker. Vedúca štúdie Wegene Borenaová dodala, že zhruba 90 percent ľudí, ktorí vykazovali prítomnosť protilátok v prvej štúdii, ich mala aj v novembri.

Laerová zdôraznila, že druhá jesenná vlna pandémie zasiahla Ischgl v porovnaní so zvyškom Rakúska oveľa menej. Zatiaľ sa podľa nej síce nedá hovoriť o kolektívnej imunite tamojšieho obyvateľstva, no k zlepšeniu situácie mohla prispieť kombinácia získaných protilátok, dodržiavania odstupu a nosenia rúšok. Pre vakcináciu by to mohlo znamenať, že určitú ochranu by mohla poskytnúť už priemerná zaočkovanosť okolo 40-45 percent populácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok