Greenpeace: Znečistené ovzdušie si vyžiadalo tisícky úmrtí

TA3
18.2.2021 11:23

Znečistené ovzdušie spôsobilo vlani v piatich najľudnatejších mestách sveta približne 160-tisíc predčasných úmrtí. Informovala o tom vo štvrtok environmentálna organizácia Greenpeace.

Greenpeace: Znečistené ovzdušie si vyžiadalo tisícky úmrtí
SITA/AP (ilu)

Najviac zasiahnutým mestom je indická metropola Naí Dillí. Jemné prachové častice menšie než 2,5 mikrometra, ktoré poškodzujú srdce a pľúca a môžu viesť k vzniku vážneho astmatického ochorenia, tam zapríčinili smrť približne 54-tisíc ľudí. Mikroskopické častice PM2,5 vznikajúce spaľovaním fosílnych palív boli príčinou úmrtia 40-tisíc ľudí v japonskom hlavnom meste Tokio. Ďalšími tromi najznečistenejšími veľkomestami sú Šanghaj v Číne, brazílske Sao Paulo a metropola Mexika.


Organizácia Greenpeace vyzvala vlády, aby investovali do obnoviteľných zdrojov energie a prestali budovať nové uhoľné elektrárne. Podľa niektorých štúdií zvyšuje vdychovanie častíc PM2,5 riziko úmrtia na koronavírusové ochorenie Covid-19. K vysokému počtu úmrtí došlo napriek tomu, že kvalita ovzdušia sa počas uplynulého roka v niektorých sledovaných oblastiach zlepšila v dôsledku pandémie koronavírusu a s ňou spojených cestovných obmedzení, poznamenáva AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok