Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Elektronický nos využíva strojové učenie na napodobnenie psieho čuchu

Elektronický nos využíva strojové učenie na napodobnenie psieho čuchu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 2. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci, ktorí sa inšpirovali neuveriteľnými čuchovými zmyslami psov, vyvíjajú a demonštrujú rôzne typy takzvaných „elektronických nosov“, ktoré dokážu „vyňuchať“ veci ako rakovina, nervové plyny alebo dokonca výbušniny. Nové zariadenie zvyšuje citlivosť a schopnosť pomocou strojového učenia, vďaka čomu napodobňuje psiu schopnosť interpretovať rôzne vône.

Nové zariadenie je dielom medzinárodného tímu výskumníkov a je vo vývoji už niekoľko rokov. Tím teraz dolaďuje schopnosť senzorov detegovať rôzne molekuly vo vzduchu. Systém síce dokáže detegovať a identifikovať malé stopy molekúl s 200-krát vyššou citlivosťou ako psí nos, no v interpretácii toho, čo tieto molekuly znamenajú tak, ako by to urobil pes, pokrivkáva.

Pri hľadaní spojenia týchto vecí vytvoril tím algoritmus strojového učenia, ktorý bol trénovaný na 50-tich vzorkách moču odobratých pacientom s rakovinou prostaty a kontrolnej skupine. Analýzou molekulárnych rozdielov a podobností vo vzduchu obklopujúcom každú sadu vzoriek bol potom program schopný s vysokou spoľahlivosťou rozpoznať vzorce prchavých organických zlúčenín, ktoré reprezentujú ochorenie.

Nový typ elektronického nosa využíva strojové učenie na interpretáciu rôznych vôní.

Vedci tak ukázali, že to, čo psí čuch prirodzene dokáže pri interpretácii rôznych pachov, sa dá do istej miery replikovať. Pri následnom testovaní tím tvrdí, že ich systém dokázal zodpovedať presnosti psieho čuchu pri identifikácii rakoviny prostaty, pričom dosahoval úspešnosť viac ako 70 percent.

Je samozrejme potrebný ďalší vývoj systému, no tím dúfa, že jedného dňa túto technológiu skomprimuje do detektora vôní, ktorý by sa mohol dať zabudovať do smartfónov, podobne ako dnešné fotoaparáty.