Blokáda Facebooku. Gigant zakázal v Austrálii spravodajstvo

TA3
18.2.2021 08:51

Spoločnosť Facebook v Austrálii zablokovala spravodajský obsah. Americký technologický gigant tak urobil v reakcii na pripravovaný zákon, ktorý by digitálne spoločnosti prinútil deliť sa o zisk s vydavateľmi. Krok ihneď kritizovali médiá, politici aj aktivisti. Podľa austrálskej vlády blokáda Facebooku ohrozuje jeho dôveryhodnosť.

"Facebook urobil chybu. Rozhodnutie Facebooku je zbytočné, tvrdé a poškodí jeho reputáciu v Austrálii," uviedol minister financií Josh Frydenberg. Prekvapujúce rozhodnutie tejto súkromnej spoločnosti je reakciou za návrh zákona, na základe ktorého by musel austrálskym médiám platiť za zdieľanie ich obsahu. Frydenberg však uviedol, že vláda je aj naďalej  odhodlaná návrh zákona schváliť.


Podľa austrálskeho ministra pre komunikáciu Paula Fletchera Facebook svojím rozhodnutím prispieva k šíreniu dezinformácií. Austrálčania totiž na Facebooku už nenájdu obsah od spoločností, ktoré zamestnávajú profesionálnych novinárov a dodržiavajú redakčné a spravodajské štandardy. Facebook vo štvrtok zablokoval nielen spravodajské médiá, ale omylom i kontá niekoľkých miestnych zdravotníckych úradov, pohotovostných služieb, charitatívnych organizácií a dokonca aj svoju vlastnú stránku.

"Navrhovaný zákon je zásadným nepochopením vzťahu medzi našou platformou a vydavateľmi, ktorí ho používajú na zdieľanie spravodajského obsahu," uviedol v stredu manažér Facebooku pre Austráliu a Nový Zéland William Easton. "Stáli sme tak pred ťažkým rozhodovaním: Pokúsiť sa o dodržiavanie zákona, ktorý ignoruje existenciu tohto vzťahu, alebo prestať umožňovať zdieľanie spravodajského obsahu v našich službách v Austrálii. S ťažkým srdcom si vyberáme to druhé," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok