Nerobme experimenty, vyzvala prezidentka. Vymenovala nedostatky

TA3 TASR
16.2.2021 16:49

Situácia na Slovensku s pandémiou ochorenia Covid-19 je mimoriadne závažná. Prezidentka Zuzana Čaputová na to upozornila po utorkovom stretnutí s vedcami z vládneho konzília a iniciatívy Veda pomáha.

Prezidentka prijala vedcov, aby si vypočula ich návrhy, ako postupovať ďalej. Zopakovala, že situácia je mimoriadne závažná, za posledné dni sme sa dostali na 1. priečku v počte úmrtí na počet obyvateľov. Prezidentka považuje za extrémne dôležité počúvať vedecký hlas, pretože "pandémia je výsostne odborná, nie politická otázka". V tom zmysle spomenula neskoro zavedený lockdown. "Robme veci, ktoré sú síce pracné, ale sú v boji proti pandémii osvedčené. Menej sa venujme experimentom," poprosila Čaputová.

Prezidentka vymenovala niektoré oblasti, v ktorých máme nedostatky. Potrebujeme precíznejšie trasovanie kontaktov, potrebujeme zlepšiť kontrolu opatrení - či už kontrolu karantény alebo kontrolu na hraniciach, zvýšiť kapacitu PCR testovania. Antigénové testovanie má svoje miesto, ale podľa odborníkov bolo často preceňované. Hromadné testovania majú okrem zvýšenej moblity aj ten efekt, že ľudia sa správajú, ako keby boli zdraví. Potrebujeme aj viac sekvenovať aby sme odhalili nové kmene vírusu. Taktiež by pomohla konzistentná komunikácia a aktualizovaný Covid automat.

Očkovanie je najlepšie riešenie

Poukázala tiež na neprehľadnosť situácie v nemocniciach. Ako skonštatovala, dochádza k preťažovaniu personálu, rovnako sú problémy i v ambulantnom sektore.

Očkovanie považuje rovnako ako vedci za najlepšie riešenie v súčasnej situácii. Uvedomuje si však aj problém s dostupnosťou. Vakcína z ktorejkoľvek krajiny, ktorá bude spoľahlivá, verifikovaná, overená a pomôže vyriešiť situáciu, je preto podľa nej dobrá vakcína. "Orientujme sa na akúkoľvek vakcínu, ktorá však bude mať štandardnú registráciu, napríklad v Európskej liekovej agentúre," reagovala na otázku o ruskej očkovacej látke Sputnik.

V súvislosti s možnou výrobou vakcín na Slovensku skonštatovala Čaputová, že jej úlohou je otvárať dvere. O téme komunikuje s ministrom zdravotníctva. Informovať sa plánuje aj pri štvrtkovom telefonáte s rakúskym prezidentom Alexandrom Van der Bellenom.

Juhoafrický variant nového koronavírusu už môže byť rozšírený na území Slovenska, uviedol virológ zo Slovenskej akadémie vied Boris Klempa.

Povedal tiež, že medializovaný prípad muža z Nitry nebol pozitívny. "Nedokážem vylúčiť, že by na Slovensku nemohol byť," povedal s tým, že zmysel vidí, okrem iného, v sekvenovaní.

Variant 501Y.V2 po prvý raz zaznamenali v decembri 2020 v Juhoafrickej republike. Na základe predbežných štúdií sa aj ten rýchlejšie šíri, takisto sa však zatiaľ nepotvrdilo, že by spôsoboval závažnejší priebeh ochorenia COVID-19. Variant potvrdili už i vo viacerých členských krajinách EÚ vrátane Francúzska a rakúskej spolkovej krajiny Tirolsko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok