SaS láme demokraciu, tvrdí Fico. Ak odvolajú Galka, opozícia zloží funkcie

TA3 SITA TASR
13.2.2018 15:31

Parlament bude rokovať o nových skutočnostiach v kauze údajného zneužívania Vojenského obranného spravodajstva údajne v prospech SaS v období pôsobenia Ľubomíra Galka vo funkcii ministra obrany. Opozícia hrozí, že v prípade odvolania Galka z aktuálneho postu v parlamente zloží funkcie. Strana Sloboda a Solidarita láme demokraciu, kontroval Robert Fico.

Dva alternatívne návrhy

Podľa informácií agentúry SITA má koalícia pri tomto rokovaní pripravené dva alternatívne návrhy. Buď má padnúť návrh na odvolanie Galka z funkcie predsedu parlamentného výboru na kontrolu činnosti NBÚ, alebo má NR SR schváliť výzvu, aby Galko odstúpil sám.

Opozícia je na prípadné odvolanie Galka pripravená. Ako potvrdila predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová, ak by koalícia Galka odvolala, predsedovia aj podpredsedovia výborov z opozičných strán odstúpia. „Všetky strany sa zachovajú veľkoryso a kolegiálne, lebo je to nátlaková a mocenská hra koalície. Bude to teda forma protestu z našej strany proti tomuto nátlaku,“ uviedla.

Premiér Fico na tlačovej konferencii uviedol, že tento škandál "nemá obdobu" a víta, že o ňom bude parlament diskutovať. Niektoré veci o údajnom zneužívaní vojenského spravodajstva z čias ministrovania Ľubomíra Galka vraj sám nevedel. SaS Fico označil za "riziko pre demokraciu""Za ministrovania pána Galka boli odpočúvaní novinári, sekretárky či vodiči nákladných áut len preto, aby sa získali informácie a ich názory na stranu Sloboda a Solidarita. To je vážnym ohrozením demokratických princípov v našej krajine," uviedol Fico. "Ak bude mať príležitosť táto strana vládnuť, nemám žiadne pochybnosti o tom, že nebudú váhať zneužívať moc na získanie potrebných informácií. Odpočúvanie, nazeranie do súkromných účtov či limitovanie politickej opozície sú nástroje, ktoré SaS už využila a nebude váhať ich použiť znovu," doplnil premiér.

Matovič chce počuť vysvetlenie

Podľa podpredsedu hnutia Sme rodina Milana Krajniaka základné pravidlo parlamentnej demokracie je o tom, že ak opozícia dostane pomerný počet predsedov výborov, tak koalícia do toho nezasahuje. „Opozícia môže navrhnúť toho, koho považuje za vhodného. O komkoľvek môžu byť pochybnosti. Buď rešpektujeme pomerné zastúpenie, alebo to nerešpektujeme,“ uviedol Krajniak.

Ak sú podozrenia voči Galkovi pravdivé, podľa šéfa OĽaNO nemá čo robiť v politike. Igor Matovič to uviedol s tým, že on sám má len informácie z médií a chce počuť vysvetlenie. "Mám len mediálne informácie a neviem to posúdiť. Ak je to pravda, bol by to obrovský problém. Ja sa rád dozviem, ako to bolo, z Galkových úst, aj na rokovaní v parlamente. Chcem vedieť pravdu," povedal Matovič.

Odpočúvanie novinárov i ďalších

Väčšina pléna v utorok na návrh Petra Šucu (Smer-SD) odhlasovala, že sa bude v stredu popoludní zaoberať údajným zneužívaním VOS v prospech SaS. Návrh prišiel po tom, čo minulý týždeň parlament mimoriadne rokoval o modernizácii slovenskej armády. Debata neraz skĺzla ku Galkovým údajným prešľapom na ministerstve.

Galka obviňuje koalícia z toho, že je zodpovedný za prípad odpočúvania. Kauza prepukla v novembri 2011, keď viaceré médiá informovali o operácii v rámci Vojenského obranného spravodajstva. To odpočúvalo mobilný telefón vtedajšieho generálneho riaditeľa televízie TA3 Michala Gučíka, ako aj niekoľkých novinárov z denníka Pravda a ďalších ľudí. V dôsledku aféry prišiel o kreslo vtedajší minister obrany Ľubomír Galko z SaS.

Galko v blogu uviedol, že Smer-SD otvoril prevarenú, sedem rokov starú pseudokauzu "Odpočúvania novinárov". "Pália po mne ako diví. Komické na tom však je, že sa snažia novinárom podsunúť niekoľko rokov staré informácie ako 'nové skutočnosti'. Je možné, že smeráci majú v rukách interné hĺbkové prieskumy, v ktorých brutálne letia s preferenciami dole alebo im ukazujú, že konkrétne ja oslovujem časť ich elektorátu, napríklad z radov starších ľudí, čo ukázali v minulosti niektoré prieskumy zhodou okolností aj nám. Preto chcú mňa aj SaS čo najviac znedôveryhodniť a diskreditovať," napísal Galko.

V blogu zároveň pripomína, že vyšetrovanie ešte v roku 2015 preukázalo, že do nasadzovania odposluchov nijako nezasahoval a že všetci svedkovia, ktorí vo VOS nasadzovanie infočmačno-technických prostriedkov nejakým spôsobom riešili, vypovedali, že nevydal ani jediný pokyn alebo rozkaz na nasadenie ITP, "že VOS konala autonómne a všetci dôstojníci VOS konali výlučne na základe vlastných poznatkov alebo poznatkov svojich podriadených".
"Od tohto dňa je moje meno v tejto pseudokauze definitívne očistené a pre mňa prestala existovať," dodal Galko a poukázal, že vyšetrovanie a dokazovanie robila polícia pod vedením Roberta Kaliňáka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok