Žitňanská: Programové vyhlásenie je bianko šek pre ministrov

TASR
2.5.2012 13:48

Opozičná SDKÚ-DS v parlamente nepodporí Programové vyhlásenie vlády a pozitívne vníma aj informácie, podľa ktorých by sa mali podobne zachovať aj ďalšie opozičné strany. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedla podpredsedníčka strany Lucia Žitňanská.

Žitňanská: Programové vyhlásenie je bianko šek pre ministrov
SITA

"Programové vyhlásenie vlády v tej podobe, ako je predložené, vnímame ako bianko šek pre ministrov, aby naozaj mohli urobiť hocičo a aby sme po štyroch rokoch nevedeli riadne odkontrolovať prácu vlády. Nemôžeme toto programové vyhlásenie vlády v parlamente podporiť," uviedla Žitňanská. Vo vyhlásení vlády jej chýbajú konkrétne zámery riešenia nezamestnanosti, najmä v prípade mladých ľudí, konkrétnejšie plány na konsolidáciu verejných financií, ale aj odpolitizovanie justičného systému a polície.

"Ako chce vláda prispieť k tomu, aby boli veľké kauzy z minulosti naozaj vyšetrené? Pred dvomi - tromi mesiacmi boli ľudia na námestiach pobúrení, lebo neverili v spravodlivosť nášho systému, neverili v to, že niektoré kauzy, ako napríklad Gorila, budú naozaj vyšetrené," pripomenula Žitňanská. Zopakovala svoje staršie vyjadrenie, podľa ktorého si vláda týmto programovým vyhlásením postavila "latku príliš nízko" a náklady konsolidácie verejných financií ponesú najmä občania vo forme zvýšených daní.

Predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ľudovít Kaník ju doplnil slovami, že táto vláda bude "vládou vyťahovania peňazí z peňaženiek občanov". "Nie bohatí, ale všetci občania zaplatia hospodárenie tejto vlády. Vieme, že to bude vláda istoty znižovania budúcich dôchodkov, že to bude vláda istoty zastavenia hospodárskeho rastu, vláda istoty stagnácie," zdôraznil Kaník. V programovom vyhlásení mu chýba zámer zákona, ktorý by detailne stanovil, akým spôsobom budú vyplácané dôchodky z II. pilera. "Sme presvedčení, že to je úmyselný zámer dostať tento systém do problémov," podčiarkol Kaník. Vo vládnom programe podľa neho chýbajú aj návrhy na riešenie rozrastajúceho sa problému s nelegálnymi rómskymi osadami.

"Konsolidáciu budú platiť ľudia a nie vláda. Vláda nechce šetriť na sebe, ale na ľudoch. Programové vyhlásenie vlády je nekonkrétne a rozpačité," doplnil Kaníka podpredseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ivan Štefanec.

Podľa lídra SaS Richarda Sulíka je vláda Roberta Fica (Smer-SD) bezradná. "Na jednej strane považujeme za správne, že vláda Roberta Fica chce nadviazať na konsolidačné úsilie našej vlády a v roku 2013 dosiahnuť deficit nižší, ako tri percentá. Zároveň však vláda nemá inteligentné a funkčné riešenia ako tento konsolidačný cieľ dosiahnuť. Preto je vládny program najmä o tom, ako ľuďom brať peniaze," upozornil dnes  Sulík. Podľa jeho slov nie je pravda, že nový kabinet zoberie len bohatým. "Zoberú všetkým - živnostníkom, dohodárom, sporiteľom v druhom pilieri, majiteľom bytov, dedičom, skrátka všetkým vrstvám obyvateľstva, okrem skutočne bohatých. Tí sa totiž vyhnú zdaneniu, ktoré si Fico nachystal a utečú do daňových rajov," podotkol Sulík.

Strana Most-Híd 30. apríla vyjadrila ľútosť nad tým, že sa ruší úrad podpredsedu vlády pre národnostné menšiny. Ustanovenie splnomocnenca vlády pre otázky menšín a občiansku spoločnosť víta. Považuje ho za minimálny krok správnym smerom. Dokument je však podľa strany Bélu Bugára všeobecný. Strana verí, že všeobecná rovina vládneho programu znamená aj otvorenosť k hľadaniu širokého politického konsenzu pri riešení najzávažnejších otázok vývoja spoločnosti v nasledujúcich štyroch rokoch.
Kresťanskí demokrati sa k dokumentu vyjadria po jeho dnešnom predstavení v Národnej rade SR.

Ficov kabinet si pre výkon svojho štvorročného mandátu stanovil desať kľúčových úloh. Prvou je zmiernením dosahov krízy posilniť istoty ľudí, nasleduje konsolidácia verejných financií tak, aby deficit verejných financií bol v roku 2013 pod troma percentami HDP. V prioritách sú aj podpora hospodárskeho rastu a cenovej stability, zníženie vysokej nezamestnanosti mladých ľudí a systematické riešenie problému dlhodobej, najmä regionálnej nezamestnanosti, zvýšenie vymožiteľnosti práva a systematická likvidácia korupcie na všetkých stupňoch spoločnosti i konsolidácia verejného zdravotníctva s dôrazom na jeho finančnú stabilizáciu.

Vláda do prioritných úloh zaradila aj posilnenie spoluzodpovednosti za plnenie strategických cieľov EÚ a zároveň presadzovanie oprávnených záujmov SR v únii, efektívne využitie prostriedkov z fondov EÚ na modernizáciu a rozvoj štátu a spoločnosti, posilnenie hospodárskej, sociálnej a územnej súdržnosti spoločnosti, založenie dlhodobých tendencií pre hospodársky, sociálny, environmentálny a vedecko-technický rozvoj Slovenska a pre zlepšenie kvality života. Napokon kabinet chce byť vládou otvorenou všetkým vrstvám slovenskej spoločnosti aj prostredníctvom vytvorenej Rady solidarity a rozvoja za účasti partnerov sociálneho dialógu.

Vládny program a s tým spojenú žiadosť o vyslovenie dôvery novej vláde predloží poslancom premiér dnes popoludní. Na vyslovenie dôvery potrebuje kabinet aspoň 76 hlasov. Vládny Smer-SD má 83 poslancov.

Záznam TB prezídia strany SDKÚ-DS k programovému vyhláseniu vlády

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok